Dos-cents balladors a la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre

L’esdeveniment celebrat este dissabte a Riba-roja d’Ebre ha reunit els 14 municipis i EMD de la comarca que fins ara han recuperat la jota

Redacció
14 de setembre del 2014
Més de 500 persones van acudir a veure les ballades de la tarda.
Més de 500 persones van acudir a veure les ballades de la tarda. | Sirga Comunicació
Més de 500 persones van acudir a veure les ballades de la tarda. Foto: Sirga Comunicació

La 5a Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre, que es va celebrar ahir dissabte al llarg de tota la tarda a la plaça de l’Església de Riba-roja d’Ebre, va reunir prop de 500 persones, unes 200 de les quals eren balladors. La xifra d’assistents a la festa ha estat similar a la d’anys anteriors, tot i que enguany s’ha superat la xifra de balladors de l’edició passada, celebrada a Ascó i on n'hi va haver uns 100. Un any més, l’organització ha valorat la jornada com un èxit de participació.

Enguany la festa s’ha celebrat a Riba-roja d’Ebre precisament per commemorar els 20 anys de recuperació de la jota en este municipi. La coordinadora de la jornada, Mireia Grangé, ha ressaltat que la Festa de la Jota ha arribat a la quinta edició “havent consolidat la jota com una dansa tradicional de la Ribera d’Ebre, que els veïns cada vegada més senten com a pròpia”. A més, ha destacat que la jornada ha comptat amb la participació de 14 dels 17 pobles de la Ribera d’Ebre (entre municipis i EMD), tots els que fins ara han recuperat la seua jota, i ha fet una crida als aficionats a la jota a formar part de la nova associació Lo Fardell Patxetí, l’entitat creada pel grup de jotes de la Ribera d’Ebre, que es reunix periòdicament per ballar. “Volem treballar per reforçar el paper de la jota a la comarca”, ha explicat Grangé.

La inauguració de la festa ha anat a càrrec del grup riberenc d’ska rural Xeic!, que ha interpretat algunes de les seues cançons a la mitja part de la ballada de jotes i ha realitzat al final de la jornada un concert acústic amb temes del seu disc Arrels.
La jornada també ha comptat amb un taller de jotes obert al públic, una ballada amb música a càrrec de la Banda de Música de Benissanet i el tercer Premi Instagram #jotaribera2014, en el qual els participants han penjat fotografies de la festa i la ballada de jotes amb l’aplicació Instagram. Paral·lelament a la festa, també s’ha dut a terme una mostra de productes locals.

La Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre està organitzada per l’associació cultural Artur Bladé i Desumvila, l’associació cultural Lo Llaüt, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’associació Lo Fardell Patxetí, el Grup Cultural Rasquerà i els grups de jotes de Darmós, Flix, Garcia, Ginestar, la Palma d’Ebre, la Serra d’Almos, la Torre de l’Espanyol, Miravet, Riba-roja d’Ebre i Vinebre. També compta amb el suport dels ajuntaments d’Ascó, Benissanet, Flix, Garcia, Ginestar, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Miravet, Rasquera, Riba-roja d’Ebre, Vinebre i les EMD de Darmós i la Serra d’Almos, els serveis territorials del departament de Cultura a les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner.