Deu col·lectius demanen una moratòria per als macroprojectes de renovables a la Reserva de la Biosfera de l'Ebre

Un 38% dels aerogeneradors instal·lats a Catalunya estan a la reserva de les Terres de l’Ebre

L'altiplà de la Terra Alta, farcit d'aerogeneradors.
L'altiplà de la Terra Alta, farcit d'aerogeneradors. | Sílvia Berbís
Redacció
06 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:43h
Deu col·lectius han demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica que decrete una moratòria per aturar els macroprojectes d’energies renovables que amenacen la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, una de les zones de Catalunya més afectades per estes instal·lacions, amb 329 aerogeneradors instal·lats a la reserva i 22 en tramitació; i 404 hectàrees per instal·lar plaques fotovoltaiques en tramitació.

El GEPEC-EdC, una de les entitats que subscriuen la petició, apunta que des de la modificació del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, les Terres de l’Ebre no són de moment on es concentren els nous projectes. Però cal tenir en compte que pel que fa a instal·lacions ja funcionant, un 38% dels aerogeneradors instal·lats a Catalunya estan a la reserva de les Terres de l’Ebre, la qual cosa, suma una mica més d’un 38% de la potència eòlica instal·lada a Catalunya, segons les dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Segons ha informat el Gepec, el passat mes de juliol van organitzar una campanya per enviar, des d’ALIENTE (Alianza Energía y Territorio), una carta al Ministeri per a la Transició Ecològica reclamant que es decreti una moratòria que protegeixi totes les Reserves de la Biosfera de l’Estat Espanyol amaneçades per macroprojectes d’energies renovables. Esta carta va rebre el suport de més de 452 entitats i col·lectius vinculats a 35 Reserves de la Biosfera.

Després d’obtenir resposta de la carta per part del Ministeri i remetre’ls una resposta el dia 22 de setembre de 2022, els promotors de la petició seguixen esperant sense tindre novetats al respecte. A més durant tot aquest temps han sigut testimonis d’un seguit de Declaracions d’Impacte Ambiental favorables en diverses Reserves de la Biosfera en molt poc temps, “de tal manera que posen en dubte el rigor amb el qual van ser fetes”, afirma el Gepec.

L’any 2021 els projectes eolics de les Reserves de la Biosfera gallegues van estar en el punt de mira per part de la UNESCO, fent que es pressionés al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD) a encarregar un estudi al seu Consell Científic sobre “la viabilitat de les instal·lacions eòliques, fotovoltaiques i termosolars, inclosa la repotenciació, i infraestructures associades a territoris declarats Reserves de la Biosfera a Espanya”.

És per això que creuen necessari tornar a escriure al Ministeri i a la UNESCO per alertar de la situació i demanar una acció immediata.

ALIENTE és una organització composta per més de 200 organitzacions i col·lectius en l’àmbit espanyol, de la qual en forma part el GEPEC-EdC per tal de promoure una transició energètica justa, basada en la generació renovable distribuïda, l’estalvi energètic i l’autoconsum.