La policia local de Tortosa deté un home per causar dos incendis paral·lels al del Coll de l'Alba

Els dos focus es van declarar poc de després que, cap a les set de la tarda, quedés controlat el foc forestal que ha afectat 26 hectàrees a la zona de Bítem

Vista aèria de la zona cremada a Bítem.
Vista aèria de la zona cremada a Bítem. | Bombers
Redacció
06 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:04h
16.50 hores

La policia local de Tortosa ha detingut un home en relació a dos petits incendis este  diumenge al vespre. Si bé el consistori només ha confirmat que s'està investigant una persona per estos fets, fonts coneixedores del cas han confirmat l'arrest a l'ACN. Tot i que inicialment s'havia publicat que el detingut ho hauria estat en relació a l'incendi principal al Coll de l'Alba, declarat al matí, finalment s'ha revelat que és en relació als dos posteriors.

Els dos focus es van declarar poc de després que, cap a les set de la tarda, quedés controlat el foc forestal que ha afectat 26 hectàrees a la zona del coll de l'Alba, prop de Bítem. Els bombers els van poder sufocar-los després d'afectar 100 i 4.000 metres quadrats cadascun. El cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito, els ha desvinculat del foc principal: ha precisat que es trobaven lluny del perímetre i ha apuntat que podrien ser intencionats.

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que l'incendi anterior a estos dos, encara en vies d'extinció i amb dinou dotacions de bombers treballant sobre el terreny, hauria estat causat per una crema de restes vegetals. Els Mossos també han obert una investigació.

5 de febrer : 18.30 hores

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat sobre les 18.30 hores d'aquest diumenge l'incendi forestal que des de la passada nit crema a Bítem, al municipi de Tortosa. L'avís del foc s'ha rebut a les 00.20 hores d'aquest mateix diumenge i els Bombers hi han destinat almenys 21 dotacions terrestres i tres mitjans aeris. Les primeres estimacions calculen que la superfície afectada és d'unes 30 hectàrees i ha calgut desallotjar deu persones de masies properes al coll de l'Alba, zona de l'incendi.
Els afectats pels desallotjaments ja han pogut tornar als seus habitatges.

5 de febrer : 12.25 hores

Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat a les 12.25 hores d'aquest diumenge l'incendi forestal que s'ha declarat de matinada a Bítem, al municipi de Tortosa. L'avís del foc s'ha rebut a les 00.20 hores a la zona del Mas de Pedereles, al coll de l'Alba (330 metres d'altitud). Els Bombers han desplaçat 21 dotacions terrestres al lloc i han pogut ancorar la cua de l'incendi i controlar-ne els flancs. No obstant això, les ratxes de vent a la zona poden provocar que saltin focus secundaris. Segons els primers càlculs, el foc afectaria unes 30 hectàrees de terreny. A primera hora del matí, s'han pogut incorporar tres mitjans aeris (dos avions i un helicòpter) a les tasques d'extinció per intentar controlar l'incendi.
 
Els Bombers de la Generalitat estan treballant per intentar extingit un incendi de vegetació forestal que porta cremant tota la nit a Bítem, concretament a la zona del Mas de Pedereles, al Coll de l’Alba (Tortosa) . Una vintena de dotacions han acudit a la zona per aturar les flames que ha atiat el fort vent que bufa a la zona.

El foc es va declarar passada la mitja nit d'este diumenge i este matí els Bombers han informat que tenen la cua ancorada i els flancs controlats, però advertixen que les ràfegues de vent poden provocar que salten focus secundaris. Segons els primers càlculs, l’incendi hauria afectat a hores d’ara a unes trenta hectàrees de terreny.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, en declaracions al Canal 3/24 ha explicat que al llarg de la nit han hagut de ser desallotjades de la zona deu persones, que es trobaven en alguna de les masies disseminades que hi ha en esta zona molt boscosa. La majoria d'elles s'han reubicat en cases de familiars. Roigé ha afirmat que l'incendi ha provocat "preocupació" degut a l'accés complicat que hi ha i també al fort vent de mestral, que a primera hora del matí ja va a la baixa. Els Bombers confien que este factor ajudarà a controlar les flames en les properes hores, gràcies també a la incorporació dels mitjans aeris de vigilància i atac, amb les primeres llums del dia.
 

Imatges de la zona cremada al Coll de l’Alba Foto: Agustí Descarrega



ElsBombersesperencontrolarl'incendi "últimahoradeldia"
 
El cap de la regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito, assenyala que l'incendi haurà afectat finalment unes 25-26 hectàrees de terreny i pronostica que el podran donar per controlat "a última hora del dia". "No el podrem donar per extingit fins demà, quan finalitzi este episodi de mestral", ha puntualitzat Expósito en declaracions als mitjans des de Tortosa. Les flames han cremat principalment arbres, arbustos i matolls, i també una construcció metàl·lica no habitada, segons el cap de la regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre. "Tampoc s'han hagut de lamentar ferits, només un bomber amb una petita ferida lleu aquesta matinada durant les tasques d'extinció", ha comentat Expósito.
 
"Podem dir que ha estat un incendi poc perillós, tot i que es trobava en una zona força inaccessible i molt seca", ha reconegut el cap de la regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre. "Però en un altre lloc, amb aquestes condicions de sequera i vent, estaríem parlant d'una afectació més gran i important", ha conclòs Expósito.