La Catalunya Nova, segons Google

El gegant informàtic denomina la capital del Baix Ebre com a "Taifa de Tortosa" en les seues aplicacions | L'Ajuntament de Tortosa envia una carta de queixa

Redacció
05 de setembre del 2014
Captura de pantalla de Google Maps amb la denominació de 'Taifa de Tortosa'.
Captura de pantalla de Google Maps amb la denominació de 'Taifa de Tortosa'. | Google
Captura de pantalla de Google Maps amb la denominació de "Taifa de Tortosa". Foto: Google

Ramon Berenguer IV mai va arribar a conquerir la Catalunya Nova, segons Google. Des de fa setmanes qualsevol cerca que tinga a veure amb Tortosa a través d’aplicacions de Google com Google Maps o Google Analytics mostra la ciutat sota el denominatiu de “Taifa de Tortosa”, és a dir, l’emirat que es va crear al territori arran de la desaparició del califat de Còrdova.

Segons ha publicat el Diari de Tarragona, l’Ajuntament de Tortosa ja ha fet arribat la seua queixa al gegant informàtic i li ha demanat mitjançant carta que retire esta denominació de manera immediata.
,
De fet alguns usuaris ja havien alertat de l’anomalia des de fa algunes setmanes a les xarxes socials.

Turtuixa (denominació andalusina de l’actual Tortosa) va ser ocupada pels musulmans el 714. Després de la desintegració del califat de Còrdova, el territori, com molts altres, es va independitzar. Inicialment el poder de la taifa estigué en mans dels fatà Labib al-Amirí, del clanamírida. El 1061, va passar a dependre de l'húdida al-Múqtadir, emir de la Saraqusta (l’actual Saragossa), i després d'Al-Múndhir Imad-ad-Dawla. Amb el canvi de segle, passà a dependre dels almoràvits. L'any 1148, Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona va conquerir-la.

Juntament amb Làrida (Lleida), Tutuixa constituïa el nucli urbà musulmà més important de la Catalunya medieval. Comptava amb mesquita —de cinc naus ubicada a l'emplaçament de l'actual catedral gòtica—, alcassaba, banys públics, mercats i unes drassanes on es construïen embarcacions amb la fusta del pi roig dels ports de Tortosa-Beseit. El seus dominis abastaven un territori semblant al de la Diòcesi de Tortosa.