La Generalitat licita per 2,89 MEUR la xarxa de reg de la Zona 1 del canal Xerta-Sénia

Els treballs s'allargaran durant vuit mesos i han de permetre que els primers pagesos puguen regar el 2024

Pla general del president de la Comunitat de Regants del canal Xerta-Sénia, Josep Lluís Gimeno; el vicepresident, Domingo Espuny; i el vocal Carlos Salvadó, caminant pel costat del canal.
Pla general del president de la Comunitat de Regants del canal Xerta-Sénia, Josep Lluís Gimeno; el vicepresident, Domingo Espuny; i el vocal Carlos Salvadó, caminant pel costat del canal. | Jordi Marsal
Aguaita
18 de gener del 2023
Actualitzat a les 14:35h
El Departamentd'AccióClimàtica ha tret a licitació el projecte constructiu de la xarxadereg de la Zona 1 del canalXerta-Sénia i la seua posada en servei per 2,89 milions -IVA inclòs-. L'execució de l'obra ha de permetre els primers pagesos adherits al regadiu, amb unes 186hectàrees de conreu als termes municipals de Xerta i Aldover (Baix Ebre), puguen començar a regar els seus camps des de principis de 2024, segons preveu la Comunitat de regants del canal Xerta-Sénia. Les obres, que haurien de començar dins d'enguany, tenen una durada prevista de vuit mesos i inclouen també el manteniment de la captació, de la impulsió, del canal executat i del bombament del sector 1.
"Ja no és una previsió: és una realitat que marca el document de la licitació. L'execució de les obres són vuit mesos i continuem amb el pla anunciat. Al llarg dels vuit mesos es faran les proves de bombament, dins de 2023, per fer un reg complert a les finques els 365 dies de 2024", ha explicat a l'ACN el president de la Comunitatderegants, JosepLluísGimeno. Els treballs, més enllà d'aquestes proves i el condicionament d'elements com les basses, permetran fer arribar la xarxa fins a les finques.
 
Tot i reconèixer que els terminis han anat variant al llarg del temps per diversos "entrebancs", Gimeno ha valorat la sortida a licitació com un "èxit" tant per les expectatives creades pels pagesos en matèria de transformació de cultius o de disposar de reg de suport. "Els pagesos estaven, fins ara, expectants i ara han passat a veure que es fa", ha declarat. Apunta que les últimes previsions d'hectàrees anunciades s'han anat incrementant durant els últims mesos, sense precisar cap xifra. El regadiu permetrà fer front a transformacions de conreu i servirà com a reg de suport.
 
També la FederaciódeCooperativesAgràriesdeCatalunya (FCAC) ha valorat "molt positivament" l'anunci de licitació, tot avançant que al llarg d'enguany es poden acabar licitant també les obres de les zones2 i 3, que engloben, respectivament, 889 i 2.447hectàrees dels termesmunicipals de Roquetes, laGalera, MasdeBarberans i SantaBàrbara. En este cas, la previsió seria de finalitzar les obres i posar en marxa estes fases el 2025.
 
"La superfície que forma part de la primera licitació és moderada, però la formalització del projecte confirma l’impuls institucional i del propi sector perquè el regadiu Xerta-Sénia sigui una realitat al més aviat possible. És una iniciativa estratègica per a les cooperatives del BaixEbre i el Montsià, que obre noves oportunitats al territori estabilitzant les rendes de les explotacions agrícoles i facilitant l'adaptació al canvi climàtic, que comportarà episodis de sequeres importants", ha celebrat el, responsabled'olid’oliva i de mediambient de la FCAC, AntoniGalceran.
 

Pla general del primer tram de canal del Xerta-Sénia que surt des del punt de captació de l'aigua a molts pocs metres del riu Ebre, a Xerta. Foto: Jordi Marsal

Les cooperatives han identificat un total 3.452 hectàrees corresponents a parcel·les dels socis que s'han compromès a incorporar-se al regadiu. D'estes, 1.600 hectàrees es troben a la zona limítrof del projecte original. Esta xifra suposa un 72% del total de 4.809 hectàrees, tenint en compte també la superfície del reg de Freginals. A més, durant els pròxims mesos està previst un estudi per donar resposta a la superfície identificada amb interès a regar, però que estaria exclosa del projecte inicial.
 
Fa uns mesos, el Govern va anunciar que, un cop transferida a la Generalitat la titularitat del canal, refaria el disseny de la infraestructura perquè quedi inutilitzada a partir de Roquetes. Això ha de suposar que les fases a partir d'aquest punt es despleguin sense allargar el canal, ramificant la xarxa cap al Montsià amb canonades i basses de regadiu. Esta decisió perseguix, sobre el paper, blindar el canal perquè servisca únicament per a regar i evitar un possible transvasament cap al sud, tal i com ha denunciat reiteradament la PlataformaenDefensadel'Ebre (PDE).