El Parlament insta el Govern a eliminar tots els símbols franquistes que encara es mantenen

El ple demana expedir d'ofici els certificats de nul·litat de les sentències promogudes pels tribunals de la dictadura

Una dona i una nena passejant per davant del monument franquista
Una dona i una nena passejant per davant del monument franquista | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
23 de desembre del 2022
Actualitzat a la 13:44h
El ple del Parlament ha instat el Govern a eliminar tots els símbolsfranquistes que encara es mantenen a la viapública en tot el territori català, també el monument commemoratiu de la Batalladel'Ebre a Tortosa. Així ho exposa un punt d'una mociód'ERC que ha obtingut el suport de tots els grups excepte de Vox i de PPC, que hi han votat en contra. El ple també ha aprovat, amb els vots en contra de Vox i PPC i l'abstenció del PSC, que s'expedeixin d'ofici els certificats de nul·litat de les sentències promogudes pel Tribunal Especial per a la Repressió de la Maçoneria i del Comunisme, el Tribunal d'Ordre Públic i els Consells de Guerra, així com fer constar en els expedients judicials la nul·litat de la sentència.

El Parlament també ha instat el Govern a enllestir a principis de l'any 2023 els tràmits de l'Avantprojecte de llei de memòria democràtica "per tal de poder iniciar el procediment legislatiu corresponent en seu parlamentària".
 
Així mateix, el ple demana accelerar durant l'any 2023 els treballs necessaris per localitzar i identificar les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. En concret, la moció demana "culminar els treballs iniciats" per a l'exhumació del militant Cipriano Martos, antifranquista torturat i mort a mans de la Guàrdia Civil franquista, per tal de poder-ne lliurar les restes a la família.
 
Amb un altre punt de la moció, el ple també ha instat el govern de l'Estat a col·laborar amb la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i les entitats i institucions implicades per tal de "traspassar la titularitat i resignificar" l'actual edifici de la prefectura de Via Laietana.
 
Finalment, el Parlament també vol que el govern espanyol realitzi un acte "formal, solemne i de desgreuge" a l'expresident de la Generalitat Lluís Companys, a qui el portaveu de Vox, Joan Garriga, ha titllat d'assassí en el seu torn al debat de la moció.