La Nit de la Cultura d'Amposta reconeix a Sanfaina, Mario López, Antonio Solé i Teri Panisello

L’alcalde, Adam Tomàs, reivindica la cultura com una de les eines per a lluitar contra el racisme, el masclisme la xenofòbia o l’homofòbia

Segona Nit de la Cultura d'Amposta
Segona Nit de la Cultura d'Amposta | Cedida
Aguaita
12 de desembre del 2022
Actualitzat a les 12:23h
La segona Nitdela Cultura, que es va celebrar dissabte 10 de desembre a les 20h a l’auditori de la UnióFilharmònica, va tornar a posar en valor el dinamisme cultural d’Amposta i va reconèixer tres persones i una entitat que han destacat per la dinamització cultural i social de la ciutat. "La cultura és una de les eines que tenim per construir una societat més lliure i més justa", deia l’alcalde, Adam Tomàs, tot assenyalant que "en un moment en què hi ha escalada de discursos radicals, la cultura és l’eina que tenim tothom per lluitar contra el racisme, el masclisme, la xenofòbia o l’homofòbia".  

En concret, la segona Nit de la Cultura va reconèixer la ColladeDolçainersi TabaletersSanfaina pels seus trentaanys de la difusió de la cultura popular i tradicional. Este grup d’animació es va formar l’any 1992 per acompanyar als gegants de la ciutat i participar en les diferents i nombroses sortides, fent intercanvis amb altres poblacions i portant el nom d’Amposta en trobades i jornades de cultura popular i tradicional. La colla Sanfaina intervé fent altres activitats pròpies del grup, com les cercaviles d’animació a les festes dels barris, a la Festa del Mercat a la Plaça, processons, concerts-audicions, acompanyament al grup de jota Paracota o espectacles de jota i ball, etc.

MarioLópezAlbiol, professor acadèmic i un dels estudiosos més importants de l’escriptorSebastiàJ. Arbó, va ser el segon reconegut. El reconeixement se li va entregar tant per la seva relació personal amb l’escriptor, per la investigació que va fer de l’obra d’Arbó com a filòleg i les seves publicacions, com també per la seva activitat acadèmica i sobretot pel seu activisme cultural a Amposta, amb l’organització de moltes activitats, com la trobada anual de Puntaires o els cicles de conferències de l’Institut d’Estudis Comarcals.

Els altres dos reconeguts van ser del sectormusical i, en els dos casos, va ser un reconeixementpòstum. Per una banda, a AntonioSoléGordo, més conegut per ToniSolé. Va ser un ampostí dedicat sempre a la seva família, al treball i a la seva passió: la música. L’homenatge se li va fer per la seva trajectòria musical, especialment la vinculada al grup musical i orquestra Junior’s, de la que ja va formar part des que es va fundar a mitjans dels anys 50, i que va esdevenir una de les millors orquestres de l’Estat. Músic format a la Unió Filharmònica, va ser bateria de l’orquestra Junior’s, i també fundador de l’orquestraBlues.

Per l’altra banda, el darrer guardó pòstum es va entregar a TeriPaniselloCasanova. Teri va ser sempre una persona entregada a la família, a la feina i a la música. Va formar part del grupPirómbodas, fundat a la dècada dels 60 i també del grup Sherpas, nascut als anys 70. Va ser també sempre un home molt implicat en la vida social d’Amposta, on va destacar sobretot per la seva feina i implicació activa en la creació i funcionament de l’Associació Amics del Camí de Sant Jaume de l’Ebre del Montsià, arribant a ser el president d’aquesta associació i aconseguir, acompanyat de la Junta directiva, endegar l’alberg per a pelegrins a l’edifici de l’antiga oficina de turisme, a l’embarcador de l’Ebre a Amposta.

La vetllada va comptar amb música en directe a càrrec del pianista Miquel Àngel Zaragozà.