La Generalitat i la FAO impulsen un centre d’aqüicultura amb algues a la Ràpita

Ho va anunciar ahir al Parlament el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, al Parlament este dimarts.
El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, al Parlament este dimarts.
Redacció
30 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:06h
La Generalitat i  la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) estan enllestint la creació d’un centre de referència d’aqüicultura restaurativa a partir d’algues a la Ràpita. Així ho va avançar ahir a la tarda el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, Sergi Tudela, en la seva compareixença davant la comissió de Protecció del Delta de l’Ebre que va tindre lloc al Parlament de Catalunya. 

Tudela va referir-se a n’este futur Centre Mediterrani d’Aqüicultura Restaurativa com  una de les opcions de futur per diversificar i complementar l’activitat pesquera i aqüícola de Catalunya. I és que, tal com va explicar, la Comissió Europea i la FAO “estan apostant fortament pel sector de les algues com a sector de futur, tant per al consum directe com per generar matèries primeres per a la indústria”. Un sector, va dir, que en altres parts del món està molt desenvolupat però a Europa no. Davant esta realitat, “la Comissió acaba de llançar iniciativa, Fish for Algae, i un programa molt robust de suport a n’esta línia”, va apuntar el director general.

“Nosaltres ens hem avançat, tenim una relació excel·lent amb la FAO, amb qui ja vam celebrar un simposi internacional a la Ràpita sobre aqüicultura d’algues que va atreure també empresaris”, va afegir. Arran d’això, ha explicat, d’aquí a dos setmanes hi haurà una visita per part de representants de la FAO a la Ràpita per avançar en la idea de crear este centre de referència europeu. Comptarà  amb el concurs de l’IRTA i, a través de la direcció general, en l’àmbit de l’Estratègia Marítima de Catalunya, es vol desenvolupar un centre de transferència que done suport a emprenedors en este àmbit.

Tudela va apuntar que els productors de mol·luscos del Delta, amb Fepromodel, ja estan provant cordes amb llavor d’algues. Hi ha molt interès del propi sector, el qual hi veu una activitat potencialment interessant per diversificar l’economia”.

Pel que fa al finançament, va informar que vindrà directament de la FAO i per completar-lo la direcció general li donarà suport a través del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i amb fons propis.