El delegat del Govern demana generositat als grups parlamentaris per consensuar el Fons Nuclear

Salvadó ha recordat que tres mil homes i dones es quedaran sense feina quan tanquen les plantes i cal generar nous llocs de treball

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, i el president del COPATE, Xavier Faura
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, i el president del COPATE, Xavier Faura | Anna Ferràs
Aguaita.cat
25 de novembre del 2022
Actualitzat a les 15:37h
El delegatdelGovernalesTerresdel'Ebre, AlbertSalvadó, ha fet una crida a tots els grupsparlamentaris a tenir "generositat, altura de mires i responsabilitat" per consensuar i posar en marxa el FonsNuclear, "eina imprescindible per a la zona afectada pel monocultiu nuclear". Salvadó ha recordat que tres mil homes i dones es quedaran sense feina quan tanquen les plantes i s'ha d'evitar que marxen fora del territori i generar al territori nous llocs de treball. Salvadó ha clamat que acabin "les batalles partidistes" i treballin perquè el territori no perdi esta oportunitat. Mentrestant ERC, ha presentat una proposta d'acord on augmentar el Fonsal50% de l'impost però només per a un radi de 25quilòmetres.

El delegat Albert Salvadó ha recordat que amb el Fons Nuclear el territori "s'hi juga massa" i que és un escenari que no se sap "si es tornarà a repetir", per les eines de competitivitat que ofereix per atreure activitat econòmica, generar-ne de nova i intentar que les empreses ebrenques "guanyin dimensió". "Que s'asseguin a una taula, arribin a un consens i el Fons arribi dins del ermini i en la forma escaient per al territori, a principis del 2023", ha reclamat. Per a Salvadó, és possible arribar a una fórmula que satisfaci a tots els grups parlamentaris i seria "imperdonable", "i tenim prou experiència al territori", que "per culpa del tacticisme de curta volada" es perdin "oportunitats històriques".
 
Propostesd'ERC

La proposta d'acord que ERC ha enviat a tots els grups parlamentaris remarca que el Fons Nuclear ha de finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l'impacte ambiental de la producció d'energia elèctrica nuclear; que accepten ampliar el radi d'impacte a 25 km però prioritzant les inversions en els municipis que formen part de la ZonaIdelPenta; atorgar "un rol destacat" als ajuntaments d'Ascó i Vandellòs en els òrgans de governança; o fer arribar recursos als pobles de Penta "sempre que contribueixin directament a la millora de la competitivitat i de la diversificació econòmica de les zones afectades". En este darrer cas els pobles "només es podran beneficiar d'actuacions impulsades per les administracions públiques", en cap cas inversions de caràcter privat.

Juntsdefensalaproposiciósocialista
 
Junts defensa que tenen "un model propi i unes esmenes" per al consens del Fons Nuclear i lamenten que ERC no haja optat per esta via en lloc de demanar un dictamen i retardar l'aprovació de la lectura única de la posposició de llei socialista. La diputada de Junts, IreneNegre, ha assegurat que la proposta del diputat Paladella "no retarda res" i que "és un tràmit, àgil i ràpid" que obre les portes a molts més recursos per a projectes de dinamització territorial. "El que ho retarda és el filibusterisme parlamentari d'ERC impedint que al plenari d'esta setmana es fes la lectura única per presentar esmenes i millorar el text de forma pactada i consensuada", ha insistit la parlamentària.
 
Negre ha explicat que l'esmena de Junts per al Fons Nuclear aconseguix "més recursos" per als municipis del Penta 1 (a menys de 10 km de la nuclear), als quals es destinaria la meitat del 50% de la recaptació de l'impost (30 MEUR) i l'altra meitat per als pobles de la segona àrea, sobretot per poder arribar a municipis de la comarca com Rasquera, Miravet, Benissanet i Ginestar. "Aquest repartiment va en la línia que aquests pobles i altres tinguin prioritat en rebre recursos, davant dels que estan més allunyats", ha afegit JordiJardí, president de Junts a la Riberad'Ebre. Jardí també reclama que el reglament "concreti de manera objectiva i poc interpretativa" com s'han de repartir els diners "perquè no hi hagi temptacions de repartir-ho lluny de criteris de "solidaritat amb les pobles de la zona 1". "Els diners han d'anar de dins cap enfora", ha defensat.