Els gegants, cucaferes i la imatgeria festiva tornen als carrers de Tortosa en la 16a Cucafera Folk

Repartits entre este cap de setmana i el vinent, el programa inclou actes per a posar en valor la tradició folklòrica i les entitats culturals de la ciutat

Aguaita.cat
16 de novembre del 2022
Actualitzat a les 18:14h
Tortosa recuperarà, este cap de setmana i el pròxim, la Mostra de Folklore Popular de Tortosa.
Tortosa recuperarà, este cap de setmana i el pròxim, la Mostra de Folklore Popular de Tortosa. | Ajuntament de Tortosa
Tortosa recuperarà, este cap de setmana i el pròxim, la MostradeFolklorePopulardeTortosa. La trobada CucaferaFolk, organitzada per la ColladeDolçainersdeTortosa, arriba a la setzena edició. Ho fa amb un programa ple de propostes que volen posar en valor els diferents elements de la imatgeriafestivadelaciutat així com la faena de les entitats i agrupacions de cultura popular de Tortosa.

Els actes arrancaran divendres 18 de novembre al MuseudeTortosa, amb una exposició fotogràfica i una taula redona sobre l'ofici de construir gegants i elements de la imatgeria festiva. Seguirà dissabte, amb un seguit d'actes des de les 10 h fins a les 21 h. Un dels més destacats serà el tradicional pregó, que enguany anirà a càrrec d'una de les persones referents de la cultura popular i tradicional: RamonBalagué. La seua contribució ha permès recuperar i donar continuïtat a les jotesdelesTerresdel'Ebre. El pregó tindrà lloc al saló de plens de l'Ajuntament, a les 11.30 h.

Durant el matí, a partir de les 10.45 h, les cucaferes seran protagonistes amb una plantada a la plaça de la Catedral. A més, els gegants que reprodueixen les miniatures que conservava la famíliadelfolkloristaJoanMoreira també es passejaran, a partir de les 11 h, des del palau episcopal fins a la plaça de l'Ajuntament.

En l'àmbit dels carrers Croera, Dr Ferran i plaça de la Cinta, un any més el Cucafera Folk inclou la fira FestaFolk, que aplega diferents entitats de cultura popular i tradicional, a més a més de punts de venda d'artesania festiva. L'objectiu és que estes agrupacions puguen donar-se a conèixer davant la ciutadania i obrir les portes a la participació activa de nous membres a les entitats, així com presentar-se davant de programadors culturals i organitzadors de festes.

La part lúdica seguirà fins al migdia amb titelles, ball de cavallets i un vermutsolidari, a benefici de la Casad'AcollidadeTortosa. Ja a la tarda, les bèsties de foc agafaran el protagonisme, primer amb una plantada a les 17 h a la plaça de la Catedral, i a les 20 h, amb una encesa. Paral·lelament, a les 18.30 h, agrupacions de gaiters, grallers, dolçainers, tabalers i percussions s'escamparan per diversos punts del nucli antic per fer sonar la seua música. D'altra banda, també hi haurà baldanada popular solidària a les 19 h, a benefici de la Casa d'Acollida.

La segona part de la mostra Cucafera Folk arrancarà el dijous 24 amb la presentació del QKart, una activitat que ha implicat l'alumnat de tots els centreseducatius de la ciutat i que té com a element central un dels protagonistes més estimats del bestiari tortosí. A més, divendres 25 es presentarà la proclamació de Tortosa com a seudelConsolatdelBestiariFestiuCatalà, a les 20 h al Museu.

Dissabte 26, a les 11 h, tindrà lloc una plantada de gegants, nans, cucaferes, cavallets i altres elements del folklore festiu al carrer Cervantes, des d'on començarà una cercavila a les 12 h. En arribar a la plaça de l'Ajuntament, tindrà lloc una ballada de jotes per a posar el punt final a esta edició del Cucafera Folk.