Alcaldes i entitats lamenten que la reducció de velocitat a l'AP-7 deixa l'Ebre sense via ràpida

Reclamen inversions per descongestionar el trànsit a l'autopista i rebutgen l'argument de l'augment de sinistralitat

Camions i vehicles circulant per l'AP-7 a l'Ampolla
Camions i vehicles circulant per l'AP-7 a l'Ampolla | Anna Ferràs, Jordi Marsal ( ACN)
Aguaita.cat
10 de novembre del 2022
Actualitzat a les 18:58h
Les Terresdel'Ebre han rebut amb indignació la decisió de reduir la velocitat a 100km/h al tram de l'autopistaAP-7 entre l'Ampolla i Calafat. L'AP-7 és l'únicaviaràpida del territori, després que es limités la velocitat, es construïssin rotondes a cada poble i es fixés doble línia contínua en tot el tram ebrenc de l'N-340. Alerten que sense inversió en esta secció, l'Ebre es convertirà en un coll d'ampolla del CorredordelMediterrani i pot desanimar el bon moment industrial, per exemple, del polígon Catalunya Sud, a tocar de l'AP-7. Des de la plataforma veïnal MaiMésPeatges adverteixen que la mesura amaga intencions per justificar una nova privatització de la via o la implantació de l'impost de la vinyeta.

Els alcaldes de l'Ampolla i l'AmetlladeMar, els dos municipis del tram en què s'ha decidit reduir la velocitat de l'AP-7, han recordat al govern espanyol que aquesta no és la solució per descongestionar el trànsit a la via. "La solució està a invertir en infraestructures, fer l'A-7 i si l'autovia ha sortit de les agendes actuals, que facin el tercer carril i que tinguin en compte que caldran barreres acústiques perquè creua diversos nuclis habitats", ha defensat JordiGasenialcalde de l'AmetlladeMar. També ha afegit a les peticions que l'accés des de l'autopista a l'actual autovia, a l'Hospital de l'Infant, es pugui fer "de forma contínua i sense grans desplaçaments com ara".
 
Les solucions són compartides també amb l'alcaldedel'Ampolla, FrancescArasa. Cal construir un tercercarril en el tramebrenc de l'autopista o bé treure la pols al projecte de l'A-7, l'autovia que només es va construir fins a l'Hospital de l'Infant (Baix Camp). "El projecte de l'A-7 està endarrerit perquè no hi ha acord al territori sobre per on ha de passar, que és el problema que sempre hem tingut", ha assumit Arasa. Així i tot, l'alcalde de l'Ampolla ha lamentat que calia preveure el tercer carril des del moment en què es va decidir aixecar els peatges. "Ara, corrent molt" amb els projectes i les licitacions, encara costarà "tres o quatre anys". El govern espanyol va assegurar aquest dimecres que "treballen" per licitar el projecte del tercer carril.

Senseviaràpida
 
Tot i que siga una mesura temporal, les Terres de l'Ebre es queden sense cap via ràpida amb el tram de 100 km/h. "Hem perdut un altre llençol", ha lamentat Gaseni. Cal recordar que davant de l'alta sinistralitat de l'N-340, el govern espanyol ja va decidir reduir la velocitat a 90 km/h, prohibir-hi els avançaments amb una doble línia continua, i construir rotondes en molts dels punts d'accés als municipis. També va desviar el transport pesant d'aquesta via i van obligar els camions a circular per l'AP-7.
 
"Com ens queixem que hi ha camions a l'AP-7 si tenen prohibit circular per les carreteres Nacionals des del 2018", ha recordat LlorensNavarro, portaveu de la plataformaveïnalMaiMésPeatges. "La culpa la tenen qui ahir feia una roda de premsa i treballa conjuntament per arribar a la vinyeta i que es torni a privatitzar la via", ha denunciat. L'entitat va nàixer a les Terres de l'Ebre per exigir el desdoblament de l'N340 i la gratuïtat de l'autopista i continuen lluitant per evitar nous impostos o pagaments a la carretera.
 
Navarro rebutja que la reducció de la velocitat a l'autopista ebrenca es justifiqui amb la sinistralitat i ha recordat que s'han hagut de lamentar dos accidents mortals. "La mortalitat s'ha reduït un 11%. La lectura que fem és que hi ha hagut 23 morts en la via més transitada del país. Cal que analitzin què ha passat. A Barcelona han mort 22 motoristes i vianants amb un límit de velocitat de 40 km/h", ha apuntat. A la vegada, el portaveu de la plataforma ha indicat que al tram de pagament de la C-32 no s'ha plantejat cap mesura de reducció de la velocitat com a l'AP-7.

Desànimeconòmic
 
"Ens deixen com estàvem a la dictadura", ha denunciat Navarro. Estan destrossant les dues vies del Corredor del Mediterrani que tenim", ha afegit. Aquesta mesura, per a l'alcalde de l'Ametlla de Mar, "constata que hi ha territoris al país que van a diferents velocitats". "No ho podem comportar", ha afegit.
 
De fet, els alcaldes temem que les noves implantacions industrials, i sobretot les futures, es vegin perjudicades per aquesta decisió del govern espanyol. "Estem perdent mobilitat i sembla que vulguin facilitar que es vagi més al País Valencià que no a la nostra capital, que és Barcelona", ha lamentat Arasa. "Hi ha indústries importants i si no els facilitem les vies de comunicacions perquè siguin competitius, pot ser un fre a què vinguin noves empreses", ha advertit l'alcalde de l'Ampolla.
 
Els alcaldes demanaran una reunió per exigir al govern espanyol que agilitzi els terminis per executar el tercer carril de l'AP-7. La plataforma Mai Més Peatges ha reivindicat que se'ls convidi a participar en les reunions bilaterals que també van anunciar Govern i Estat perquè els puguin traslladar les seves propostes.