Els hospitals de Terres Ebre ja gestionen les baixes dels pacients que ingressen

Terres de l’Ebre és la tercera regió sanitària que implanta el model de baixa hospitalària per incapacitat temporal

Porta principal de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa , el de referència per a totes les Terres de l'Ebre
Porta principal de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa , el de referència per a totes les Terres de l'Ebre | Aguaita.cat
Aguaita.cat
09 de novembre del 2022
Actualitzat a les 12:23h
LaRegióSanitàriaTerresEbre ha començat a gestionar recentment les incapacitatstemporals (IT) generades per ingréshospitalari des dels mateixoshospitals. Aquesta mesura es fa amb l’objectiu de desburocratitzar la gestió d’estes baixes. Les persones que ingressen, siga de forma programada o urgent, a l’HospitaldeTortosaVergedelaCinta (HTVC), a l’HospitalComarcald’Amposta (HCA), a l’HospitalComarcalMórad’Ebre (HCME) o a la ClínicaTerresdel’Ebre (CTE) rebran la baixalaboral de formaautomàtica, i els seus familiars no hauran de desplaçar-se al CAP de referència de l’usuari per fer la gestió.

La mesura beneficia la població en edat laboral i busca agilitzar els processos, disminuir el nombre de visites a l’atenció primària per aquest tipus de gestions, desburocratitzar el sistema i millorar l’experiència del pacient i del seu entorn familiar. La gestió automatitzada de les baixes es preveu que estalviï entre 3.991 i 7.127 visites anuals als CAP de Terres Ebre.

La mesura s’aplica inicialment als pacients hospitalitzats de diferents procedències: urgències, programats quirúrgics i programats mèdics. Així doncs, la tramitació de la IT ja s’inicia a l’hospital al prescriure-la d’acord amb l’ordre d’ingrés. Un cop es produeix l’ingrés, l’administració del centre recull la informació requerida per gestionar la baixa i es genera automàticament el comunicat de confirmació si la persona atesa continua ingressada 7 dies després del primer dia que es va faltar a la feina, amb una validesa màxima de 14 dies. Tant la baixa com el primer comunicat es podran descarregar immediatament des de La Meva Salut. Els següents comunicats de confirmació, a partir d’aquests 14 dies, s’han de gestionar a l’atenció primària.

Durant les primeres setmanes d’implantació del projecte, en què ha tingut lloc la fase de proves, s’han generat 40 IT i 21 comunicats de confirmació des de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, que ha permès testar els circuits. Aquesta fase inicial ha finalitzat amb una valoració positiva per part dels professionals implicats i de la ciutadania que ja s’ha beneficiat del nou circuit.

Íngrid Roca, gerent de la Regió Sanitària Terres Ebre, ha valorat “molt positivament aquesta mesura”, posant èmfasi en “l’estreta coordinació entre les diferents entitats que comporta aquest nou circuit”, i s’ha mostrat “satisfeta pel fet que els diferents actors de salut al territori treballin conjuntament per tal d’oferir el millor tracte possible a la població de Terres Ebre, amb una visió més integral de la persona atesa i el seu seguiment”.

MariaFerré, gerentdel’ICSTerresEbre, ha destacat la importància d’aquest nou procediment, que “facilitarà de forma efectiva el procés d’obtenció de les IT, millorant així l’experiència del ciutadà i el seu entorn familiar als diferents centres de les Terres de l’Ebre”. Ferré ha valorat positivament “que les baixes de les persones hospitalitzades es gestionin des dels mateixos centres, que és on sabem els motius d’ingrés, de forma que s’aconsegueix un benefici mutu tant per al ciutadà com per al sistema de salut”.