El Congrés rebutja una iniciativa d'ERC per crear un fons per a les zones nuclears catalanes

PSOE, Podem, PP, Vox i Cs donen l'esquen a la iniciativa d'ERC, que rep el suport de Junts i PDeCA

La flixanca Norma Pujol durant una intervenció al Congrés
La flixanca Norma Pujol durant una intervenció al Congrés | Cedida
Aguaita.cat
03 de novembre del 2022
Actualitzat a les 20:16h
El CongrésdelsDiputats ha rebutjat este dijous una mociód'ERC per a la contribuciódel'Estat amb 24milionsd'eurosanuals per al fonsdetransiciójusta de les zonesnuclears catalanes. És una quantitat equivalent a la que ja desplega la Generalitat per pal·liar els efectes de l'anunciada finalització de la vida útil de les centrals d'Ascó i Vandellós, perquè fins ara –segons la diputada ebrenca d'ERCNormaPujol, cap govern de l'Estat ha presentat un pla de transició per a les zones afectades, malgrat que la competència en matèria nuclear és de l'Estat. La iniciativa ha comptat amb el suport dels diputats d'ERC, Junts i PDeCAT, però ha topat amb el 'no' del PSOE, Podem, PP, Vox i Cs.

Durant el debat de la iniciativa d'este dijous Pujol va recordar que "avui en dia el Ministeri de Transició Ecològica té 16 convenis amb les comunitats autònomes, però dels 550 milions d'euros pressupostats a tot l'Estat per a la transició justa els municipis catalans no reben ni un euro".
 
ERC destaca que l'executiu de Rajoy va aconseguir que el TC desmuntés els impostos sobre les nuclears pensats per crear aquest fons, i no ser fins al tercer intent quan a través de la Llei de Mesures Fiscals del Parlament es va modificar un article perquè es pogués destinar el 20% dels impostos recaptats de les centrals nuclears per part de la Generalitat per crear el fons català de transició nuclears.
 
Gràcies a aquest fons, la Generalitat aportarà 24 milions d'euros anuals a les zones nuclears d'Ascó i Vandellós fins el seu tancament en un "exercici d'assumpció de responsabilitat i compromís amb les generacions futures". L'objectiu és que el govern espanyol hi aboqui la mateixa quantitat i deixi enrere, segons Pujol, la "irresponsabilitat i deixadesa" vers aquests territoris. "Els demanem que assumeixin les seves responsabilitats, les conseqüències del tancament i que actuïn per no deixar sense possibilitats les famílies".