Comença la salinada amb unes previsions de més de 95.000 tones

La collita de la sal superarà en 20.000 tones la de l'any passat | Un 70 % de la producció s'exportarà a l'estranger

Redacció
25 d'agost del 2014
Calentadors d'aigua a les salines de la Trinitat.
Calentadors d'aigua a les salines de la Trinitat. | Sofia Cabanes
Escalfadors d'aigua a les salines de la Trinitat. Foto: Sofia Cabanes

Avui dilluns 25 d’agost es dóna el tret d'inici a una nova campanya de recollida de la sal al delta de l’Ebre. 

Enguany, tot i que la climatologia no ha estat excepcional, Infosa, l'empresa que explota les salines de la Ràpita, espera arribar a les 95.000 tones de sal. Unes xifres molt superiors a les registrades l’any passat, quan la collita va ser de 74.000 tones, però, encara una mica lluny de la collita excepcional de l’any 2012, en la qual es van recollir 105.000 tones de sal.

Nova planta de rentat de sal

Prop de 50 persones treballaran de manera intensiva durant les pròximes setmanes. Un dels grans reptes d'Infosa per a esta temporada és diversificar el mercat. Per fer-ho, esta tardor posarà en marxa un nou sistema de rentat de sal, una planta que permetrà traure més rendiment a la producció actual i situar el producte als nivells que marca la normativa europea per a sal destinada al tractament d’aigües.

Segons Joan Sucarrats, gerent d’Infosa, “és un projecte que compta amb un pressupost de 670.000 euros i que ens donarà la garantia de poder ampliar el nostre mercat, ja que podrem complir amb escreix amb els requisits de qualitat dels nous estàndards europeus en matèria de sal utilitzada per al tractament d’aigües”.
Estes normatives posen el llindar de puresa de la sal en un 99,4 % i amb un percentatge de material soluble del 0,5 %, nivells que amb el nou sistema, no només es podran arribar a complir, sinó fins i tot superar.

Ben aviat es començarà a construir la nova planta i el sistema de canonades en un circuit tancat que ha d’estar en funcionament el pròxim desembre. A més, el major rendiment de les salines, en poder aprofitar una part del gruix de la sal que fins ara es quedava en els cristal·litzadors, ha fet necessari que s’haja de construir un nou magatzem de 1.400 m2.

Nous mercats i diversificació d’oferta

El 70 % de la producció de sal del delta de l’Ebre s’exporta a l’estranger, pel que fa a Europa, bàsicament a França, però també a Alemanya, Bèlgica o Anglaterra, mentre que una part es destina als països nord-africans i una altra part cada vegada més important, als EUA, on anualment creix la demanda del producte, i on es comercialitzen unes 3.000 tones de sal envasades en 4 milions de salers. Això ha fet que en la darrera campanya, l’exportació als EUA haja produït una facturació de 1,5 M€. A més, Infosa està començant a introduir en el mercat nord-americà sacs de 25 quilos de sal per a la indústria alimentària. El 20 % de la producció restant es consumeix a Catalunya, mentre que l’altre 10 % es destina al mercat espanyol.

Del total de la producció d’Infosa, només el 10 % va destinat a la indústria alimentària. L’altre 90 % es distribueix entre el sector industrial, el tractament d'aigües, la indústria química, el tèxtil o carreteres en cas de nevades.

Amb la nova planta de rentat de sal, Infosa espera diversificar les exportacions i fidelitzar els clients actuals. 

Males previsions per a la flor de sal

Així com la climatologia ha afavorit una important collita de sal, ha succeït tot el contrari amb la flor de sal, comercialitzada sota la marca Flor del Delta. Este producte, produït i recollit de manera artesanal de gran valor gurmet, passarà d’una producció de 20.000 o 25.000 quilos depenent de l’any a uns 15.000 quilos enguany.

La flor de sal és més pobra en contingut de clorur sòdic i té un percentatge més gran de magnesi, cosa que potencia el gust dels aliments.

Esta minva en la producció de sal ha sigut generalitzada a totes les concessions de la península Ibèrica.