Diumenge arriba la Caminada Popular de l'IDECE, enguany pel GR-92 entre l'Ampolla i l'Ametlla de Mar

Són 18 quilòmetres seguint la ronda litoral en un recorregut que dura aproximadament 5 hores

El recorregut seguix el GR92 en un tram de 18 quilòmetres.
El recorregut seguix el GR92 en un tram de 18 quilòmetres. | S.B.
Redacció
27 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:04h
L'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) ja ho té tot preparat per a la 9a Caminada Popular, que tindrà lloc diumenge 30 d'octubre, seguint el GR-92 entre l'Ampolla i l'Ametlla de Mar.

L'activitat s'iniciarà a les 08.00 h del matí a l'aparcament de l'entrada de l'Ametlla de Mar on es faran les acreditacions de tots els participants a la caminada, posteriorment seran traslladats en bus fins al port de l'Ampolla on l'organització oferirà un esmorzar a tots els inscrits.

Després d'agafar forces amb l'esmorzar, s'iniciarà una caminada d'uns 18 quilòmetres de recorregut, seguint el GR-92 i travessant els termes municipals de l'Ampolla, el Perelló i l'Ametlla de Mar, resseguint camins de ronda entre pins i roquers que capturen al caminant per la seua bellesa natural.

El primer que es trobaran els caminants seran les platges de la zona nord de l'Ampolla, molt diferents de les sorrenques platges del sud. Avellanes, Capellans i Baconer seran la primera targeta de visita d'un camí amb moltes sorpreses. Des de la Punta de Pinyana fins a arribar a Cap Roig serà un bon moment per començar a prendre imatges amb el mòbil o la càmera fotogràfica, just abans que les cales de Morro de Gos i Santa Llúcia ens donen la benvinguda el terme municipal del Perelló.

Este entorn passant per Cala Moros fins a la Punta de l'Àliga és un privilegi per als ulls, que fonen les tonalitats blavenques del cel i la mar en un mateix element.

Els participants arribaran a una de les joies del recorregut. Es tracta de l'Illot, un braç de terra fantàstica conquerit al mar del qual en quedaran enamorats. Al voltant d'este indret, ja al terme de l’Ametlla de Mar, hi haurà ocasió de fer un petit descans i avituallament per reposar forces per a la resta del camí pendent.

A la represa, es continuarà camí vorejant la mar com a inseparable companya de viatge. Les cales de l'estany Podrit i de la Llenya seran testimonis del pas dels caminants fins a arribar a la Cala Santes Creus, una zona PEIN protegida, sobretot per la seva llacuna costanera, habitada per dues espècies endèmiques com el fartet i el samaruc.

La Cala de Port Olivet dóna pas a les fortificacions de la Guerra Civil Espanyola i a la propera platja de l'Estany, avantsala d'un dels paratges més encisadors del recorregut, el port natural de l'Estany, de bell antuvi, utilitzat pels pescadors de l'Ametlla de Mar per protegir les seues barques dels temporals i on la Mediterrània posa les seues aigües al recer. Passat este indret, les cales de Bon Capó i Pepo, el Club Nàutic i el port pesquer de l'Ametlla de Mar on finalitza el recorregut.

Pins aplanats pel caprici del vent, sorrals i còdols modelats per l'aigua, penya-segats abruptes i roquers més característics d'un paratge lunar, hauran acompanyat els participants durant les prop de cinc hores que dura el trajecte, d'una dificultat mitjana/baixa.

Cal portar roba còmoda i calçat adequat, crema de protecció solar i barret, a més d'una ampolla d'aigua.

L'IDECE ha previst un vehicle de suport terrestre, ambulància i personal sanitari davant de qualsevol contratemps i una assegurança que va inclosa amb la inscripció de 5 €. Hi ha de temps per a fer-la fins al 28 d'octubre a www.idece.cat.