Acaba la verema a la DO Terra Alta amb un lleuger descens de la producció

La qualitat i l'estat fitosanitari del raïm i la vinya ha estat "excepcional"

El raïm de l'últma verema ha estat de gran qualitat.
El raïm de l'últma verema ha estat de gran qualitat. | S.B.
Redacció
26 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:45h
La DO Terra Alta tanca la campanya de verema 2022 amb una producció de 39 milions de quilos, una quantitat "lleugerament inferior" de les previsions inicials, però en la mitjana habitual. Destaca l'excel·lent producció de la varietat emblemàtica, la garnatxa blanca, de la qual s'han collit 12 milions de quilos, el 30% de tota la verema i el 56% de les varietats blanques. El Consell Regulador ha destacat "la gran qualitat" del raïm, resultat de "l'excepcional" estat fitosanitari de les vinyes. A diferència d'altres zones del país, a la Terra Alta les pluges de la primavera van ajudar al desenvolupament vegetatiu de les plantes i el brot del raïm, i van garantir "bones reserves hídriques" per afrontar les altes temperatures de l'estiu.

La calor que es va avançar als mesos de maig i juny va accelerar les fases de desenvolupament i maduració i la verema es va avançar uns deu dies respecte de la campanya de l'any passat.

A més dels 12 milions de quilos de garnatxa blanca, també s'han produït 11 milions de quilos de garnatxes negra, peluda i tintorera (un 59% de les varietats negres). El morenillo, que continua sent una varietat minoritària, ha tingut un increment de producció del 20% (uns 50.000 quilos), "un clar indicador que creix cada any, des que esta varietat autòctona de la comarca està autoritzada per la DO.

El Consell Regulador ha fet controls de producció a la vinya, per assegurar el compliment dels potencials admesos per la DO Terra Alta. Servixen per certificar que "tot el vi que es qualifica com a DO" prové de la zona de producció. "Es vetlla així per la traçabilitat i el valor afegit dels vins" i "es garantix el desenvolupament sostenible i la supervivència dels viticultors, viticultores i cellers", defensen des de la DO.