El Museu de la Música de Barcelona dedica una exposició al músic tortosí Felip Pedrell

L’espai commemora el centenari de la mort del compositor i musicòleg tortosí

L'exposició ‘L’emprenta de Felip Pedrell’ al Museu de la Música
L'exposició ‘L’emprenta de Felip Pedrell’ al Museu de la Música | ACN
Aguaita
24 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 21:41h
El Museudela Música deBarcelona dedica una gran exposició al compositor i musicòleg tortosí FelipPedrell (1841-1922) i commemora així el centenari de la seua mort. Amb el títol ‘L’emprenta de Felip Pedrell’, la mostra, comissariada per Marc Heilbron, Cristina Álvarez i Ilaria Sartori, es podrà visitar des d’aquest dimarts fins al 26 de febrer de l’any que ve. En declaracions a l’ACN, Heilbron ressalta que la mostra reflecteix el treball de Pedrell, la influència que va tenir en els seus importants deixebles i també la seua contemporaneïtat. “Més que una reivindicació és una actualització i un reconeixement de quina és l’emprenta de tota l’obra de Pedrell avui en dia”, afegeix Álvarez.

Heilbron admet que Pedrell és menys conegut que alguns dels seus deixebles, però destaca la seva influència en molts sentits com el fet que va ser mestre d’importants i rellevants compositors. Entre els seus deixebles hi ha els compositors Enric Granados, Isaac Albéniz, Manuel de Falla, Robert Gerhard i Cristòfor Taltabull, l'etnomusicòleg i compositor Baltasar Samper, el musicòleg Higini Anglès, la cantant Conxita Badia, la compositora i pianista Maria Carratalà o els fundadors de l'Orfeó Català, Lluís Millet i Amadeu Vives.
 
A més, afegeix Heilbron, és un dels pares fundadors de la musicologia hispànica. Va publicar més de 700 publicacions, de les que destaquen ‘L'opera omnia monumental’ dedicada al polifonista del segle XVI Tomás Luis de Victoria, que va editar Breitkopf und Härtel i que està present a totes les grans biblioteques musicals del món, i els quatre volums del ‘Cancionero musical español’, publicats els últims anys de la seva vida.
 
Heilbron manifesta que als comissaris els interessava retratar com tots els estudis que Pedrell va escriure, la música que va composar i la seva influència en tots els seus deixebles ha arribat fins ara.
 
L’exposició ha comptat amb l’assessorament d’un comitè científic i compta amb documents i objectes originals vinculats al compositor i al seu llegat de més de vint institucions i col·leccions prestadores.
 
La mostra consta, explica Heilbron, de tot un perímetre que fa un recull del que van ser alguns elements biogràfics i de la seva tasca compositiva i com a musicòleg, amb un espai important dedicat als deixebles. I després, afegeix, hi ha unes illes centrals on es reflecteix la contemporaneïtat de Pedrell. De fet, la mostra inclou una “illa sonora” que, com assenyala Ilaria Sartori, està formada per 25 altaveus, on es pot escoltar la ‘Cançó de l’estel d’’Els pirineus’’ de Pedrell , composicions dels seus deixebles i les seves influències més indirectes amb músiques que no existirien sense els estudis de Pedrell.
 
OrquestraSimfònicadeBarcelonaiNacionaldeCatalunya
 
A la commemoració de Pedrell també s’hi sumarà l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, que interpretarà dos poemes simfònics d’este autor amb la direcció de Ludovic Morlot i Marta Gardolinksa. S’interpretaran, respectivament, ‘Excelsior’ i ‘I trionfi’. Esta última obra sonarà també a la gira per Catalunya que farà la formació aquesta temporada.