La Biblioteca de Gandesa crea un servei de préstec de llibres per a tots els pobles de la Terra Alta

Les brigades municipals fan de missatgers per a totes les persones que no poden desplaçar-se fins a la capital comarcal

Façana de la Biblioteca Comarcal de Gandesa
Façana de la Biblioteca Comarcal de Gandesa | Cedida
Aguaita
24 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:13h
La BibliotecadeGandesa ha ideat i posat en marxa un servei per facilitar que els veïns i veïnes de tots els pobles de la comarca puguin agafar en préstec llibres i documents de l'equipament comarcal. Com ha assenyalat la directoraCintaRoldan, la TerraAlta és una comarca amb molta població envellida, amb mancances de transport públic per moure's entre els pobles, i sense serveis com el Bibliobús que tenen zones rurals de característiques similars a Barcelona, Lleida o Girona. Des de fa quinze dies, amb el carnet de Biblioteques, es pot demanar llibres a Gandesa i les brigades municipals dels pobles recullen i tornen els encàrrecs. Ho fan aprofitant que van cada setmana a portar les anàlisis mediques al CAP de Gandesa.

Des del 3 d'octubre, qualsevol persona de la Terra Alta pot agafar llibres i documents en préstec de la Biblioteca de Gandesa sense moure's, pràcticament, de casa. Per explicar-ne el funcionament, la directora de l'equipament comarcal, Cinta Roldan, ha iniciat una ronda de reunions en els quals també es facilita que els usuaris puguin adquirir el carnet de Biblioteques, requisit per poder fer ús del servei.
 
Amb el carnet, es pot demanar un màxim de 30 documents i llibres en préstec durant un 30 dies –amb dues renovacions del termini-, però també accedir a la plataforma digital amb accés a contingut audiovisual o llibres electrònics. Aquesta setmana es faran les tres últimes reunions informatives a Prat de Comte, el Pinell de Brai i Horta de Sant Joan.

Respostesalesmancances
 
La idea va nàixer durant el confinament municipal de la pandèmia. Les limitacions de mobilitat van deixar molts pobles sense accés al servei de lectura habitual perquè no podien anar a Gandesa, sobretot les escoles que són molt usuàries de la Biblioteca comarcal, però també altres usuaris que només podien apropar-s'hi amb l'excusa d'algun dels desplaçaments permesos. "Vam pensar que s'havia de solucionar i vam parlar amb els ajuntaments i a través d'ells es feia de missatgers per portar material", ha contat Roldan.
 
Per convertir aquesta col·laboració en un servei fix, la passada primavera les responsables de la Biblioteca de Gandesa es van reunir amb els ajuntaments de la comarca, excepte de Gandesa, Corbera d'Ebre i la Fatarella, que són els tres pobles, dels dotze de la Terra Alta, que tenen equipament bibliotecari integrat al sistema públic de lectura i la xarxa de préstec interbibliotecari.
 
L'anàlisi prèvia avalava la proposta. Tot i ser una comarca petita, de menys de 12.000 habitants, cada any surten de l'equipament bibliotecari més de 2.000 llibres cap als pobles. "Això demostra que hi ha una necessitat", ha defensat la directora, sobretot perquè el 30% de la població de la Terra Alta té més de 60 o 65 anys i no és fàcil moure's entre els pobles si no es fa amb vehicles privats. "Calia fer alguna cosa i havia de sortir de les nostres mans i caps", ha assenyalat Roldan.
 

Cinta Roldan, directora de la Biblioteca de Gandesa explicant el projecte de Biblioteca Comarcal Foto: Ajuntament de la Pobla de Massaluca



Llibresisang
 
El servei s'ha establert gràcies a les brigades municipals. Cada setmana s'han de desplaçar fins a Gandesa per portar les mostres de sang que es recullen als consultoris mèdics, i ara, aprofitant el viatge, també passen per la Biblioteca de Gandesa i s'enduen els encàrrecs que han fet els veïns dels seus pobles. Els porten al seu ajuntament i allí, els usuaris els van a buscar. Les devolucions també es fan de la mateixa manera. Qualsevol dia es pot portar el material prestat al consistori del poble i les brigades els retornaran a la Biblioteca.
 
Per fer la petició, es pot escollir del catàleg o es pot demanar qualsevol referència a través del correu electrònic, el telèfon o el WhatsApp de la Biblioteca de Gandesa. L'auxiliar i la directora del centre fins i tot atenen "prescripcions", ajudant, suggerint i recomanant els lectors segons els seus gustos literaris. "Ens poden preguntar i els assessorem", apunta Cinta Roldan. En només quinze dies, la resposta ha estat tan aclaparadora que ara confien "no morir d'èxit", i sí és així que el nou servei permeti incrementar el personal de la Biblioteca comarcal.
 
"Això demostra que era una necessitat real", defensa la bibliotecària de Gandesa. "Les mancances com a territori són evidents. Una noia jove que va amb cadira de rodes ens deia que era molt important per a ella perquè no pot venir a Gandesa sovint, com molta gent gran. El que volem és que la gent amb dificultats, puguin usar la biblioteca", afegeix.
 
De fet, la iniciativa ha permès a molts terraltins descobrir que la comarca té una biblioteca i que molta gent s'hagi apropat a descobrir-la. "Hi ha desconeixement i falta de cultura de biblioteca i això ens permet donar-nos visibilitat al màxim, anant nosaltres a explicar el servei i l'equipament", ha defensat Cinta Roldan.