Torna RIHIHIU, el crit ancestral de la pagesia convertit en festival per rellegir la tradició

Del 21 al 23 d'octubre, el festival d'arts escèniques de Santa Bàrbara reflexionarà sobre la ruralitat des de la revisió de la tradició i des d’una perspectiva de gènere

Segona edició del Festival Rihihiu a les Masades de Santa Bàrbara
Segona edició del Festival Rihihiu a les Masades de Santa Bàrbara | Eva Mascarell
Aguaita.cat
20 d'octubre del 2022
Actualitzat el 22 d'octubre a les 12:29h
Rihihiu és l'onomatopeia del crit que feien els pagesos i les pageses de SantaBàrbara per avisar als veïns que havien arribat a la llar o al tros. Era una manera de dir a les persones de la vora que estaven preparades per a trobar-se, per a compartir àpat o per a fer un intercanvi de verdures de l’hort. Una manera de relacionar-se sintètica, un avís, un toc per a dir: hi soc, i tu, a l’altra banda, em sents. A partir del simbolisme d'esta pràctica, l'any passat, les creadores i activistes AnnaZaera i ZoraidaRoselló i l'AjuntamentdeSantaBàrbara (amb la complicitat també d'associacions locals i del digital de cultura Surtdecasa.cat) van posar en marxa el RIHIHIU, un festivalparticipatiud’artsvivesalesmasadesdeSantaBàrbara.

Es tracta d’un festival d’arts escèniques de petit format que pretén recuperar el patrimoni immaterial i la història del poble articulant representacions artístiques contemporànies. Així, la programació està pensada per abordar temàtiques vinculades a les històries de vida, a la quotidianitat i a les manifestacions culturals locals amb una perspectiva inclusiva i de gènere. I tot plegat a través del treball comunitari amb persones del poble i de totes les edats, participants directes d'algunes de les performances i accions programades. 

Divendres21d’octubre a les 19.15 hores, es donarà el tret de s0ortida del festival amb un espectacle de circ amb AmerKabbani i la CoraldeRihihius. Kabbani, d’origen català i sirià, explorarà a través a través de la seua la tècnica acrobàtica, el crit i el pes del Rihihiu. Partint d’un taller amb la coral de Rihihius a la masada de Cid, buscarà convertir els crits en pes i el pes en crits. En acabar s'ha programat un concertPaoloAngeli per viatjar a l’essència de la cultura mediterrània, amb un compendi de la tradició musical de la seva illa natal, Sardenya, del rock i de la improvisació oberta per reflexionar sobre les identitats.
 

Un dels instants del concert coral de 'rihihiu' Foto: Teresa Jarque


Dissabte22d’octubre a les 11.00 h se celebrarà una desfiladademajorettes amb punt de partida de la Plaça Cid i Cid. Hi participarà l'artistaescocèsGrahamBellTornado, que posarà la seua pràctica experimental al servei de les majorettes de SantaBàrbara i la banda de música local UnióMusicalJaumeBalmes per tal de desconstruir el model de feminitat normatiu i ampliar-lo des de la pràctica queer i la cultura de la festa i la disbauxa.

L’acompanyarà LuzbeldeMontiel, originària de Santa Bàrbara, que s’autodenomina com a travesti infernal: cupletista, irreverent i rural. Dissabte a la tarda, a les 17.30 h, Graham Bell Tornado, Luzbel de Montiel i la pintoraLaiaGimeno participaran en un col·loqui agroqueer per respondre a preguntes com: Què vol dir el concepte agroqueer? Com es pensen les dissidències sexuals des del fet rural? Quines pràctiques artístiques hi convoca? La jornada acabarà amb un concert (20.30 h) de TartaRelena al Molí de Vallés. El duet musical representa la conjunció perfecta entre músiques de tradició oral i creació contemporània per constatar que allò que anomenem folklore és un repertori viu i en moviment.
 

Tarta Relena (Marta Torrella i Helena Ros) durant un l'assaig. Foto: ACN


Diumenge23d’octubre al matí a les 10.00 h s'inaugurarà l'exposicióPèlsimuntanyad’AuraRoig a la Masadadel’Alto. L'artista tortosina, polifacètica i feminista presentarà imatges simbòliques i punyents amb les quals tracta temàtiques com el cos, la representació de la dona i les identitats de gènere no dissidents, els tabús, els traumes i la sexualitat. A les 11.00 h, la geògrafaRosaCerarols, l'artistaJaumeVidal, donesarrosseres i les associacionsVentdelSud i DiàsporaEbrenca participaran en un diàleg sobre experiències de creació contemporània en el món rural des d’una perspectiva artística i de gènere, al voltant del llibre L’altre món rural. Tot plegat es complementarà amb un Tallerd’unglesdeplegarolives i la performanceGalop de panderetes, una acció performativa que pren de partida la dansa tradicional catalana com a eina per al qüestionament del binarisme de gènere. Rihihiu 2022 clourà diumenge a les 18.00 h, amb una rutacomentada i escenificada pels vestigisdemasades que han quedat dins del nucli urbà de Santa Bàrbara. Totes les activitats són gratuïtes.