Antoni Casanova, Francesc Gimeno i Agustí Querol, protagonistes de la nova sala del Museu de Tortosa

L'Ajuntament rehabilita l'últim pavelló del complex modernista coincidint amb el desè aniversari del centre museístic

Nou espai del Museu de Tortosa.
Nou espai del Museu de Tortosa. | Cedida
Redacció
06 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 15:48h
El Museu de Tortosa obrirà a principis de l'any que ve una nova sala dedicada als pintors Antoni Casanova Estorach i Francesc Gimeno i a l'escultor Agustí Querol, tots fills de la ciutat. Com preveu el projecte de museïtzació i museològic, la sala tindrà quatre espais, un per cada artista tortosí i també un de compartit en què es narraran els punts en comú d'estos autors, que són coetanis, però amb recorreguts diferents des de Catalunya, Madrid i París. L'Ajuntament rehabilita des de fa un mes l'últim pavelló, el número 8, del complex modernista de l'antic escorxador. El Museu de Tortosa complix deu anys i la nova sala completarà el projecte. L'actuació i la museïtzació té un cost de prop de 430.000 euros.

A la nova sala de Casanova, Gimeno i Querol s'hi exposarà una cinquantena d'obres. L'Ajuntament fa anys que en compra, en tenia en reserva i també es comptarà amb obres de particulars i del MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya) que n'han cedit per completar l'exposició. La ciutat els fa així un merescut reconeixement. "És donar-los un lloc al museu i a la ciutat. Fer valer la seua trajectòria. Tenim artistes molt reconeguts, més fora d'aquí que aquí i ens hem de sentir orgullosos del que van aporta i les seves obres i s'han de fer valer dins del museu de la ciutat", ha reivindicat Meritxell Roigé, l'alcaldessa de Tortosa.

La sala tindrà 9.000 metres quadrats i estarà comunicada amb la sala de l'exposició permanent que repassa i narra la història de Tortosa. El regidor de Cultura, Enric Roig, ha assenyalat que la mostra s'han dissenyat amb plafons mòbils per poder incorporar noves peces –adquirides o cedides en el futur- i que sigui una exposició viva. "En deu anys fem balanç del que ha suposat per a la cultura tortosina tenir el museu, que visita moltíssima gent, i amplia encara més les possibilitats per gaudir i tenir present la nostra cultura i el nostre patrimoni", ha apuntat l'alcaldessa.

El Museu de Tortosa estava a l'església de Sant Domènec i es va tancar el 1997. Es va reobrir al complex de l'antic escorxador el 2012, una joia arquitectònica del patrimoni modernista industrial de la ciutat.