Benifallet homenatjarà els quatre deportats benifalletencs als camps nazis

Es tracta dels benifalletencs Francisco Margalef Treig, Antonio Povill Trilla, Tomàs Salaet Artiola i Joaquin Cid Pasanau

 Tomàs Salaet Artiola, a sota, el segon per l'esquerra.
Tomàs Salaet Artiola, a sota, el segon per l'esquerra. | Foto publicada pel diari El País el 30 de juny de 1979.
Aguaita.cat
04 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 19:06h
Benifallet homenatjarà els propers 14, 15 i 16 d'octubre, al Centre Polivalent, els deportatsbenifalletencsalscampsnazis:
Francisco Margalef Treig, Antonio Povill Trilla, Tomàs Salaet Artiola i Joaquín Cid Pasanau. Quatre persones que van lluitar contra el feixisme i el nazisme i que van patir l'horror i la barbàrie dels camps de concentració. A l'acte, hi seran presents familiars de les persones deportades.

El dia14 es farà l'acte d'homenatge que tindrà com a eix central la presentació del llibre de MireiaMargalefCastillo, "Quatre benifalletencs als camps nazis", editat per Amics i Amigues de l'Ebre amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benifallet. És el resultat del seu treball de recerca mentre cursava segon de Batxillerat a l'institutdeRoquetes i que va merèixer la Menciód'HonordelMemorialDemocràticdeCatalunya.

Dissabte15, coincidint amb la commemoració dels 82anys de l'assassinat del presidentLluísCompanys, es podran seguir les diferents conferències programades en el marc d'aquestes primeres jornades amb l'objectiu de donar-li continuïtat els propers anys. Les jornades tenen com a objectiu fer memòria i justíca històrica, però també aportar més coneixement a uns fets que han estat massa sovint oblidats.

Finalment, diumenge16 es farà un viatge als espais de la memòria amb el Llagut i es visitaran les Coves Meravelles.

Estes jornades són el resultat de la tasca realitzada pel grupdetreballStolpersteine. Organitzades per l'AjuntamentdeBenifallet, tenen la col·laboració del MemorialDemocràtic i el grupDEMDEbre (memòria, exili i holocaust). L'Ajuntament de Benifallet va aprovar el 13 de novembre de 2020 sol·licitar la seva incorporaració en el ProjecteStolpersteine del Memorial Democràtic de Catalunya que incoporava la petició de rebre les quatre llambordes de la memòria dels quatre deportatss, llambordes que realitza l'artista alemany Gunter Demnig: "Una persona només és oblidada quan s'oblida el seu nom" L'Ajuntament està pendent que la Generalitat confirme quan es podrà fer efectiva la seva col·locació.


FRANCISCOMARGALEFTREIG

Nascut a Benifallet el 15 de setembre de 1917

Exiliat el 1939. Deportat a Mauthausen el 13 d'agost de 1940

Assassinat a Gusen l'11 de juliol de 1942

Francisco Margalef va formar part d'una família molt vinculada a la CNT. La seva germana, Teresa La Ronchera era amiga personal d'Emilienne Morin, companya de Buenaventura Durruti a qui va acompanyar el dia del seu enterrament (foto). Margalef va formar part del primer comboi que els nazis van enviar des de Mauthausen al subcamp de Gusen per "deixar lloc" al camp central per als nous combois de deportats que arribaven. 

ANTONIOPOVILLTRILLA

Nascut a Benifallet el 27 d'abril de 1913 a Benifallet

Exiliat el 1939

Deportat a Mauthausen el 3 d'abril de 1941

Va morir a Tolosa el 14 de març de 1991

Va ser xofer i el seu relat va servir per acreditar l'assassinat de diversos republicans als camps de Mauthausen i Gusen i, per tant, que les seves famílies poguessin rebre les indemnitzacions pertinents. Entre altres, Francisco Margalef. La família Povill va estar molt significada políticament i era molt pròxima al ministre Marcel·lí Domingo. La seva germana Teresa i el seu cunyat Eulogio Ochoa van protagonitzar el primer matrimoni civil del municipi. 

TOMÀSSALAETARTIOLA

Nascut a Benifallet l'11 de jumy de 1914

Exiliat el 1939

Deportat a Mauthausen el 13 de desembre de 1940

Va morir a Martorell el 10 d'agost de 1994

Va ser un dels quatre espanyols obligats a construir la càmara de gas de Mautausen i els xalets de les SS a Sankt Lambrecht, on estava amb l'alliberament el 1945. El van entrevistar al País el 1984. És un dels testimonis que va recollir Montserrat Roig a "Els catalans als camps nazis". 

JOAQUINCIDPASANAU

Nascut a Benifallet el 10 d'agost de 1899.

Exiliat el 1939. Empresonat al camp de Vernet, requisat per l'Organització TODT i deportat a Aurigny el 5 de juny de 1944.

Alliberat a París l'agost de 1944. Va morir a Tolosa el 3 de novembre de 1968.

Dirigent del Partit Sindicalista, va ser membre del Socors Roig Internacional i de Solidaritat Internacional Antifeixista.

Va rebre ajudes de l'Spanish Regugee Aid en què hi eren presents Pau Casals, Lázaro Cárdenas, Ramon J. Sender, Albert Camus o George Orwell, entre altres.

© Missatge de CopyrightMenu