Troben un depòsit incontrolat amb més de tres tones de residus amb amiant a Pinell de Brai

Els residus estaven en el medi natural en zona protegida i classificada com a Zona de Reserva de la Biosfera.

Aguaita.cat
03 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:53h
Els Agents del SEPRONA han localitzat un dipòsit il.legal amb aminiant (uralita) a Pinell de Brai, Terra Alta
Els Agents del SEPRONA han localitzat un dipòsit il.legal amb aminiant (uralita) a Pinell de Brai, Terra Alta | Guàrdia Civil
Agents del SEPRONA de la Guàrdia Civil de Tarragona, han localitzat en un paratge natural de la Zona de Reserva de la Biosfera, al terme municipal del Pinell de Brai  (Terra Alta), un depòsit incontrolat amb més de 3 tones de fibrociment (uralita) que conté amiant.
Va ser descobert, quan els agents patrullaven per a la protecció del medi ambient en una zona forestal de la comarca de la Terra Alta. D'esta manera, van observar una gran quantitat de plaques d'uralita, canonades i depòsits d'aigua fabricats amb fibrociment, que es trobaven abandonats a la natura.

Després de practicar una primera anàlisi en la zona de la troballa, van comprovar com el citat material estava fabricat amb amiant, producte cancerigen i prohibit a Espanya des de l'any 2002.

La uralita és el nom comercial d'un material de construcció fet a base de ciment i fibres, generalment asbest, també anomenat amiant, utilitzat generalment per a cobertes i teulades. L'amiant és summament perillós per a l'aparell respiratori, ja que pot provocar fibrosi pulmonar, càncer de pulmó i altres malalties greus relacionades amb l'aparell respiratori.

El risc en la manipulació d'este material sorgeix quan es pretén desmantellar una construcció, ja que les fibres que es troben dins de la uralita en tallar-les, trossejar-les o manipular-les es desprenen, i en inhalar-se poden provocar les malalties descrites. De fet, la retirada d'este material ha de ser realitzada per una empresa inscrita en el Registre d'Empreses amb el risc d'amiant.

Les restes de uralita es trobaven en un terreny a la intempèrie i no disposaven de clos perimetral ni altres mesures de seguretat, que impediren l'accés de qualsevol persona als residus considerats altament perillosos. Per aquest motiu, s'està procedint a la localització del/els responsable/s dels fets, per emmagatzemar residus considerats molt perillosos per a les persones i el medi ambient. De les actuacions practicades s'ha donat compte a l'Agència de Residus de Catalunya, així com al Jutjat d'Instrucció de Guàrdia de Gandesa, per si els fets constituïren infracció penal.