La Transeines, una caminada per Catalunya per lluitar contra les addiccions, finalitza a Alcanar

La quarta edició d'esta "teràpia itinerant" va finalitzar el 23 de setembre a Alcanar, després de recórrer més de 700 km a peu

Meritxell Ulldemolins va rebre als participants de la caminada a l'Ajuntament d'Alcanar
Meritxell Ulldemolins va rebre als participants de la caminada a l'Ajuntament d'Alcanar | Ajuntament d'Alcanar
Aguaita.cat
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 10:45h
La Transeines ha recuperat la seua força després de dos anys marcats per la pandèmia amb una nova ruta anti-addiccions i "recuperapersones" de 800 km que, en esta edició, ha tingut Alcanar com a destí final. Es tracta d'una proposta de l'Associació Eines que pretén canalitzar cap a l'esport part de l'activitat pròpia d'un tractament per addiccions. Del 23 d'agost al 22 de setembre, una desena d'usuaris del centre de recuperació van emprendre aquest viatge que va començar al Pont de Suert i va finalitzat a Alcanar. Durant el trajecte, cadascun dels vuit pacients participants ha disposat d'un diari personal on cada dia ha treballat de manera personal un valor per tal de recuperar tot allò que les addicions els van arrabassar.

La iniciativa ve impulsada per Àlex Florensa, terapeuta expert en addiccions, patòleg dual i director del centre d'addicions Eines de Sant Cugat del Vallés. Florensa va iniciar aquest projecte fa més d'una dècada, després de sobreposar-se a una situació d'addicció. "Soc un addicte rehabilitat i tinc l'oportunitat d'ajudar a altres persones a aprendre a conviure en la malaltia de l'addicció. L'esport és un esport que m'ha ajudat molt a la meua vida, i amb la idea d'aquest projecte vaig poder treballar molts aspectes que dins el centre no es poden abordar", detalla el terapeuta. 

La quarta edició d'esta "teràpia itinerant" va finalitzar el 23 de setembre a Alcanar, després de recórrer més de 700 km a peu. Esta iniciativa ha propiciat i confluït amb la creació d'un punt d'addiccions a Alcanar, un servei gratuït i per a tota la ciutadania, que pretén difondre les eines a les quals poden recórrer per a poder evitar o superar aquesta addicció. La regidora de joventut, Meritxell Ulldemolins, impulsora d'este punt al municipi, destaca que "el jovent és més vulnerable davant aquesta malaltia mental, ja que es troba en una fase més rebel i és més propens a caure en aquest tipus de problemes. El servei és per tothom, però la joventut ha de saber que a Alcanar poden demanar ajuda a través d'aquest servei". 

Es pot accedir al servei a través de les xarxes socials, del correu electrònic subiratsddicions25@gmail.com o a través del telèfon 676996320. Pròximament s'oferirà atenció presencial. Aquest punt serà coordinat pel senienc Àlex Subirats, director de ‘Subirats Addiccions’ i intervencionista familiar: "Un dels principals símptomes que podem utilitzar per a diagnosticar que hi ha un problema d'addicció és que aquella persona ho negue. De fet, és una de les fases de tot el procés, la negació. Justament la meua figura d'intervencionista familiar aconsegueix trencar aquesta negació". El següent pas serà, per tant, passar a l'acció.