La Festa del Vi de Gandesa celebra enguany la
35a edició, una destacada efemèride en què els organitzadors,
l'Ajuntament, el
Celler Cooperatiu i la
Societat Unió Gandesana, han decidit "obrir la participació" a tots els cellers de la comarca, inscrits o no a la DO Terra Alta. Es fa, com ha defensat
l'alcalde de Gandesa,
Carles Luz, "per treballar pel bé del món del vi". L'any passat, en un context de restriccions per la covid, van passar per la fira prop de 3.000 persones i es van repartir 14.500 degustacions. Els organitzadors mantenen els actes emblema.
L'Antic Molí servirà l'àpat de la
Nit de les Garnatxes, i
Vadevi i els
premis Vinari s'encarregaran del concurs, que té inscripció gratuïta. La mostra de vins estrena una
Gastroàrea.
Al llarg de tots aquests anys, la Festa del Vi de Gandesa ha esdevingut, sense cap dubte, el gran aparador dels vins que s’elaboren a la Terra Alta, no només pel nombre de cellers que hi participen sinó també per la gran afluència de públic, amb més de 14.000 degustacions servides l’any passat.
Enguany se’n celebra la 35a edició, concretament els dies 4, 5 i 6 de novembre, amb la recuperació de tots els actes que per causa de la pandèmia de Covid havien estat suspesos, per exemple l’Aperitiu-Sopar del dissabte al vespre al Celler Cooperatiu de Gandesa.
Com ja és tradicional, el divendres tindrà lloc la
15a Nit de les Garnatxes Blanques a la sala de premses del Celler Cooperatiu, un sopar maridatge servit pel restaurant L’Antic Molí d’Ulldecona (amb una Estrella Michelin).
Aquella mateixa tarda (dia 4), s’obrirà la
Mostra de Vins de la
Terra Alta amb el
pregó de la prestigiosa
sommelier i
comunicadora Meritxell Falgueras, que ha publicat quatre llibres relacionats amb el món del vi, i ha sigut guardonada com a Millor Sommelier el 2011, ‘Náriz de oro’ de Catalunya el 2006 i amb el millor blog de vins dels Gourmand Awards el 2019.
La sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras serà la pregonera de la Festa del Vi de Gandesa d'Enguany Foto: Nona Arruga
La
Mostra de Vins restarà oberta durant tot el cap de setmana i es clourà diumenge amb el tradicional
Dinar de la Clotxa, amenitzat per la Tuna Folk.
Novetats d’enguany
Amb el suport i direcció tècnica del mitjà de comunicació especialitzat en el món del vi, VadeVi, i els reconeguts Premis Vinari, s’ha organitzat un concurs dels millors vins de la Terra Alta amb les següents categories: blancs joves, blancs criança, negres joves, negres criança, rosats, ancestrals i dolços, rancis i postres. S’atorgaran tres premis per categoria i un Premi d’Or al vi que hagi obtingut la puntuació més alta d’entre tots els inscrits. Divendres (dia 4) al matí es farà el tast classificatori al Palau del Castellà de Gandesa, obert al públic.
Per primer cop en els darrers anys, a la totalitat d’actes de la Festa del Vi podran participar-hi tots els cellers que elaborin vins amb raïms de la zona vinícola de la Terra Alta, amb independència de la seua adscripció a la DO i d’on tinguin ubicat el celler. El mateix succeirà amb el Concurs de Vins, al qual podran presentar-se tota classe de vins, reconeguts o no per la Denominació d’Origen, com per exemple els vins elaborats amb el mètode Ancestral, que cada cop tenen més volada i acceptació.
Així mateix, i per primer any, s’instal·larà una Gastroàrea d’establiments de restauració de Gandesa on els visitants a la Mostra podran gaudir de tapes, punxadetes i altres plats elaborats amb productes de KM0.
Completaran la festa, el concert i el ball a la Societat Unió Gandesana i una festa per al jovent al Poliesportiu de Gandesa organitzada per l’associació ‘Nom Calsigos’.