En marxa l'enderroc dels antics magatzems de Renfe al centre de Tortosa

L'Ajuntament defensa les obres i recorda que la conservació que demanava Movem en una moció no és compatible amb el planejament urbanístic vigent

Els antics magatzems de Renfe a l'estació de tren de Tortosa.
Els antics magatzems de Renfe a l'estació de tren de Tortosa. | Aguaita.cat
Aguaita.cat
28 de setembre del 2022
Actualitzat a les 18:36h
Adif ha iniciat esta setmana l'enderrocament dels antics magatzems de Renfe a l'estació de tren de Tortosa. Els edificis, en terrenys propietat d'Adif, estan inoperatius des de fa anys i presenten un estat deficient de conservació. Les obres han començat per la teulada, que conté fibrociment, un material que cal retirar i l'estructura dels molls també presenta deficiències. De fet, fa temps que diversos elements estaven aguantats amb unes xarxes perquè no caiguessen. Adif va demanar la llicència d'obres al febrer i l'alcaldessa, Meritxell Roigé ha recordat que "l'enderrocament és una qüestió que ve marcada al POUM i, per tant, no és compatible amb cap manteniment ni rehabilitació com demanava Movem".

L'any 2019, el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció de Movem Tortosa que proposava conservar els antics magatzems de l’estació i el patrimoni ferroviari a la ciutat. La moció va obtenir els vots a favor de Movem, Esquerra-Tortosa Sí i la CUP, l’abstenció de Ciutadans, i els vots en contra de Junts i del PSC ja dins de l'equip de govern municipal.

Però la conservació dels magatzems, segons recorda l'Ajuntament, no és compatible amb els usos previstos al POUM, aprovat el 2006.

El principal partit de l'oposició, Movem Tortosa, en resposta a les explicacions de l'alcaldessa en  relació a l’enderrocament de l’antic magatzem de Renfe, ha recordat que la moció aprovada el 2019 proposava "estudiar totes les possibilitats de conservació i reutilització de l’edifici amb els grups municipals per reintegrar-lo en la reurbanització dels terrenys i convertir-lo en un nou punt d’interès al centre de la ciutat, posant en valor el conjunt paisatgístic ferroviari i industrial de la ciutat”. Segons Movem, "este punt ha estat menystingut i ignorat per l’alcaldessa; com també la proposta aprovada de conservar, protegir i explicar amb panells informatius també la resta d’instal·lacions ferroviàries com la font, la grua de ferro, el dipòsit del segle XIX i les llambordes existents al moll que estan situades en el complex ferroviari de la nostra ciutat”. 

Siga com siga les obres d'enderrocament ja estan iniciades i tiraran endavant. Caldrà esperar un temps per veure que se'n fa d'este nou espai municipal al bell mig de Tortosa.