El veto rus impacta sobre el sector de la fruita dolça de la Ribera d'Ebre

Redacció
13 d'agost del 2014
El veto rus ha arribat a les acaballes de la campanya.
El veto rus ha arribat a les acaballes de la campanya.
El veto rus ha arribat a les acaballes de la campanya.

La principal empresa del sector de la fruita dolça de la Ribera d’Ebre, el Grup Fruiter de Benissanet, té 150.000 kg de préssec i nectarina per recol·locar al mercat després del veto rus a la importació de productes agrícoles i alimentaris provinents de la Unió Europea i els Estats Units, entre d’altres.

La mesura ha impactat sobre el sector just en el tram final de la campanya (acabarà a mitjans de setembre) quan queda aproximadament un 20% de la producció per collir. 

En declaracions a Cadena Ser Móra d'Ebre el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol, ha explicat que tot i estar a les acaballes de la campanya "es nota que al no haver demanda fas la mateixa oferta als mercats habituals fora de Rússia i es troben en què tenen moltes més ofertes d’altres i això comporten conseqüències econòmiques", ha lamentat.

Així mateix, Piñol ha vaticinat una situació crítica si el bloqueig s'allarga durant un any, com a anunciat Rússia.  "Si diuen que volen fer un bloqueig d’un any parlem de 50 o 60 milions de kg que queden per exportar cap a Rússia. Es tracta d'uns volums molt grans que a nivell d’economia farien molt de mal", per la qual cosa el sector demana una actuació urgent de la UE per desbloquejar la situació. 

En este sentit, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha demanat este dimecres a la UE que done una "resposta política" al veto de Rússia a les exportacions europees.

En una entrevista de Catalunya Ràdio ha considerat que la decisió del Govern rus és una mesura política a una actuació política de la UE, per la qual cosa Brussel·les no pot fer-li front només amb criteris tècnics. "Si la UE realment vol tenir personalitat jurídica i activitat política pròpia, ha de donar una resposta política" al veto, més enllà de les ajudes plantejades per als productors de préssec i nectarina, que ha considerat insuficients, ha recalcat.

Per la seua banda, els representants dels productors i cooperatives analitzen la viabilitat per tal d’emprendre accions legals davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea contra la Comissió Europea per les seves responsabilitats "per omissió del deure d’haver declarat la pertorbació de mercat setmanes enrere, quan esta ja era manifesta", així com per no posar damunt de la taula el conjunt de mesures adequades i suficients per respondre "a la greu pertorbació de mercat que incorpora la suma de la crisi de preus preexistent a les sancions de Rússia a la fruita de la Unió Europea", segons informen en una nota.