Qualitat Ambiental confirma que uns canons antipedregada afecten la salut acústica a Ulldecona

L'Ajuntament d'Ulldecona presenta queixes administratives i no descarta emprendre accions legals

Canons antipedregada ubicats entre Ulldecona i Sant Rafel del Riu
Canons antipedregada ubicats entre Ulldecona i Sant Rafel del Riu | Arxiu
Aguaita.cat
11 d'agost del 2022
Actualitzat a la 13:13h
La direcció general de QualitatAmbiental i Canvi Climàtic ha emès una informe que certifica la contaminacióacústica que patixen els veïnsd'Ulldecona, al Montsià, a causa d'uns canons antipedregada que estan instal·lats en una finca de cítrics del poble veí, SantRafeldelRiu (Baix Mestrat, País Valencia). Després de l'avaluació, l'organisme determina que els aparells incomplixen els paràmetres de la normativa vigent, tant de nit com de dia i per intensitat de soroll en un període de 2 i 3 segons. Els resultats s'han comunicat a la GeneralitatValenciana i l'AjuntamentdeSantRafel, però el consistorid'Ulldeconaemprendràaccionslegalssinoesfaresadministrativament per corregir la situació.

Els problemes amb el soroll de les detonacions que fan els canons anticalamarsa de Sant Rafel del Riu van començar la tardor del 2020. Fa prop de dos anys que els veïns d'Ulldecona es queixen del soroll intens dels espetecs d'aquests aparells instal·lats en una finca de cítrics. Com ha explicat l'alcaldessa, NúriaVentura, els fan servir sobretot a la primavera i ara, amb les tronades de final d'estiu, i els veïns estan patint a causa d'aquesta contaminació acústica incessant. Els mésafectats són els habitants de les pedanies de SantJoandelPas, elsRajolars i el BarriCastell.

LaConfederacióHidrogràficadelXúquer ja va obrir un expedient sancionar als propietaris de la finca per una infracció lleu per infracció de l'article 116.3 de la Llei d'Aigües – una falta que pot suposar sancions de fins a 10.000 euros-.

L'Ajuntamentd'Ulldecona ha demanat la intervenció del departament d'AccióClimàtica per avaluar la contaminació acústica que pateixen els veïns per uns canons situats a l'altre costat de la frontera administrativa i un cop demostrat "que superen tots els paràmetres de la normativa", prendrà "les mesures oportunes per paralitzar l'activitat", ha assegurat Ventura. L'Ajuntament d'Ulldecona ha enviat l'informe de Qualitat Ambiental a Sant Rafel del Riu i la Generalitat Valenciana, que "com a administracions responsables haurien d'actuar", i si no fan res, des del municipi del Montsià s'estudiaran accions legals.