L’Ajuntament d'Amposta repartirà més de 14.000 gots reutilitzables durant les Festes Majors

És una de les accions que el consistori ampostí ha posat en marxa per complir els objectius de l’Agenda 2030

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs amb els regidors Núria Marco i Pep Simó presentant el got reutilitzable de les Festes Majors
L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs amb els regidors Núria Marco i Pep Simó presentant el got reutilitzable de les Festes Majors | Ajuntament d'Amposta
Aguaita.cat
09 d'agost del 2022
Actualitzat a les 10:46h
L’Ajuntamentd’Amposta torna a apostar pels gotsreutilitzables, este cop durant les FestesMajors, que tindran lloc del 12al21d’agost. L’alcalde, AdamTomàs, explicava que "és una acció que vam començar a implementar el 2021 i amb l’obertura de totes les activitats de forma normalitzada volem que s’expandeixi a tots els actes organitzats per l’Ajuntament o on aquest col·labora". Així, es repartiran un total de 14.000gotsreutilitzables entre la ZonaJove, les activitats de SurtalCastell, el ball, el festival WeLoveFest, a més de dos establiments privats que s’han interessat per la iniciativa. La regidora de PolítiquesAmbientals, NúriaMarco, recordava que "aquesta xifra, multiplicada per cada vegada que una mateixa persona el reutilitza i que es neteja per tornar-lo a posar a disposició de la ciutadania, equivaldria a uns 56.000gotsqueevitemtirar al medi ambient".

A més dels gots reutilitzables propis, s’ha posat en marxa un sistema de gestió d’aquests per poder netejar-los i donar-los un nou ús. "Tothom qui vulgui pot adquirir un got pel preu d’un euro i, si posteriorment el torna, se li retornarà. Això ens permet netejar el got i reutilitzar-lo en una altra ocasió", explicava la regidora. Marco concretava que des de la FestadelMercat, quan es va iniciar esta prova pilot, passant pel FestivalLoRiuSona, elsLligallos del PobleNou o el festival de 12 hores del Legend, s’han repartit més de 21.000 gots. "L’acció que podem realitzar les administracions públiques per cuidar el medi ambient és molt gran i, a més de fer pedagogia cap a la ciutadania, aquest sistema ens ajuda a reduir molts de residus i l’estat dels espais també queda més net i ens permet ser més eficients al moment de tornar-lo a utilitzar", reblava la regidora.

D’altra banda, l’alcalde destacava que "l’objectiu és canviar el paradigma de totes les activitats que es fan des de l’Ajuntament o en les que aquest col·labora, no només amb gots reutilitzables, sinó també pel que fa als plats o coberts, que hauran de ser reutilitzables o, com a mínim, biodegradables. Per això, de cara al 2023, farem una valoració del funcionament d’aquest sistema i es treballarà amb les entitats i els locals de restauració i hostaleria interessats per anar un pas més enllà". Amposta és l’únicaciutat de les Terres de l’Ebre que està adheridaactivament als objectius de l’Agenda2030, pel qual des del consistori es treballa pel compliment dels 17 ODS, així com per traslladar a la ciutadania els valors de sostenibilitat que els sustenten.
 
Accionsperfomentarelreciclatgeilasostenibilitat
 
En els darrers anys, des de l’Ajuntament d’Amposta s’han engegat diferents accions per aconseguir una gestió més eficient i sostenible dels residus. Un dels exemples és la sala de residus del Mercat, el pla pilot de recollida selectiva porta a porta a les grans empreses i productors, el Punt Verd del Poble Nou del Delta o la recuperació de la Val de Zafán. En aquest últim, es van extreure més de 50 tones d’escombraries per l’abocament il·legal que durant molt de temps s’havia dut a terme a l’espai.
 
A més d’estes accions directes, des del consistori s’apliquen clàusules ambientals de sostenibilitat, reciclatge i bones pràctiques als plecs de licitació com la del bar de la piscina o del futbol, on es comunica explícitament que el titular de l’activitat haurà de fer una gestió de residus selectiva o utilitzar gots reutilitzables a les activitats que realitzin.
 
Totes aquestes accions van alineades amb tres Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030: el 12, de Consum i producció responsable; el 13, d’Acció climàtica per evitar l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i el 14, per evitar que més plàstics facin cap al mar.