Excés de nitrats en l’aigua de consum al nucli urbà d'Ulldecona

L'Ajuntament ha emès un comunicat per informar sobre l'augment de nitrats en l'aigua i prevenir el consum a la població vulnerable

La mitjana dels darrers anys a Ulldecona se situa entorn els 47 mg/l
La mitjana dels darrers anys a Ulldecona se situa entorn els 47 mg/l | Gencat
Aguaita.cat
08 d'agost del 2022
Actualitzat a la 1:42h
Mitjançant els controlsdequalitatdel’aigua que fa de forma periòdica Agbar, s’ha detectat un augment en la concentraciódenitrats a l’aigua de la zona d’abastament que subministra al nucliurbàd’Ulldecona que supera els 50 mg/l previst al Reial Decret 140/2003. La causa és l’increment de consum combinat amb període de sequera, fet que provoca un augment dels nivells de concentració en aqüífer i l’incompliment de la normativa.

Les analítiques de l’aigua subministrada als Valentins, al Barri Castell, Sant Joan del Pas, Les Ventalles i La Miliana estan dins dels paràmetres normals.

La mitjana dels darrers anys a Ulldecona se situa entorn els 47 mg/l però les darreres analítiques han detectat una lleugera pujada d’aquests valors. La ingesta de quantitats elevades de nitrats pot produir problemes de salut.

Quins són els grups de població més sensibles als efectes adversos dels nitrats consumits a través de l’aigua?

Les dones embarassades.

Els infants, especialment els nounats i lactants.

Els adults amb un nivell reduït de l’acidesa gàstrica o bé que prenen antiàcids.

Els grups de població que tenen genèticament alterada la capacitat de transport d’oxigen de la sang com ara les persones amb un dèficit hereditari de l’enzim metahemoglobina-reductasa, i les persones amb anomalies estructurals de l’hemoglobina (Hb Ms).

Per este motiu, es recomana que les persones incloses dins d’algun dels grups de població especialment vulnerables s’abstinguen de consumir aigua d’este abastament per beure o cuinar. Cal tenir en compte que quan l’aigua es bull no desapareixen els nitrats, sinó que se’n provoca la concentració.