Un oli d'oliva empeltre de la DOP Terra Alta destaca al concurs internacional Terraolivo

La proposta de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot ha estat distingida en esta edició del concurs, on han participat 663 olis de 19 països diferents

Massís del Port 1898
Massís del Port 1898 | Agrícola Sant Josep Cooperativa
Aguaita.cat
18 de juliol del 2022
Actualitzat a les 18:00h
L'oli d'oliva Massís del Port 1898, l'empeltre DOP oli de la Terra Alta, ha destacat al prestigiós concurs internacional Terraolivo 2022, situant-se en la categoria Prestige Gold, que equival a una medalla d'or. La proposta de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot s'ha convertit així en l'únic oli de les Terres de l'Ebre que ha estat distingit en esta edició del concurs on han participat 663 olis de 19 països diferents. 

Este és el cinquè premi que Massís del Port rep per la collita 2021, que des de la cooperativa qualifiquen d'una qualitat "extraordinària". Anteriorment, Massís del Port 1898 ja havia estat guardonat amb el primer premi a la Fira Intercomarcal de l'Oli (FIO) de Móra la Nova; el Premi CDO als millors olis d'oliva verge extra de cada DOP de la província de Tarragona; els Premis 2021 Terraltí al millor oli afruitat; i va estar seleccionat als Premis Barcelona Catalunya Selecció, organitzats per l'Associació de Micro Productors d'Oli de Catalunya (AMPOC). 

Massís del Port 1898
Massís del Port 1898 és la proposta de l’Agrícola Sant Josep per gaudir de l’antiquíssima i saludable tradició mediterrània de producció i consum d’oli d’oliva. Ho fan amb una marca que celebra i commemora els dies de 1898 en què el paisatge terraltenc del Massís del Port va captivar per primer cop la mirada d’un dels genis universals de la pintura del segle XX, Pablo Ruiz Picasso. La significació de Massís del Port 1898 també es referix a la importància de l’olivera en aquells anys, quan era el conreu majoritari a tota la regió. La gran gelada de 1956 va acabar amb la vida de centenars d’oliveres i suposà un inici en la recessió d'este conreu a favor de la vinya. Però són moltes les oliveres que han sobreviscut a la història i quan el 2014 es va iniciar el projecte Massís del Port 1898, a més de distingir l’oli de l'almàssera, es va fer amb la intenció de contribuir a mantenir vives les oliveres centenàries del territori.

Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot
L’Agrícola Sant Josep disposa d’almàssera pròpia des del començament, el 1962, i el 100% de la producció és de collita pròpia. Sempre s'ha obtingut l’oli d’oliva per procediments físics i més del 75% de la producció d’olives la cullen directament de l’arbre, factors pels quals es pot classificar la majoria de la producció en la categoria reina dels olis d’oliva: verge extra. Es conreen dos varietats d’oliva, l’Empeltre i l’Arbequina. La primera, majoritària i tradicional a la Terra Alta i al Baix Aragó, és una olivera rústica molt ben adaptada a l'entorn. Massís del Port 1898 és un oli d’oliva verge extra de qualitat seleccionada. S'obté majoritàriament de la producció d’oliveres centenàries de la varietat Empeltre que cullen al començament de campanya, entre finals d’octubre i primers de novembre. La molturació de l’oliva es fa el mateix dia que es cull i es realitza en fred, immediatament després que ens arriba del camp, collida directament de l’arbre. El 100% de la producció d'este oli està acollit a la DOP Oli Terra Alta, denominació d’origen que empara els olis més característics del territori des del 2002.
 

Massís del Port 1898 Foto: Agrícola Sant Josep Cooperativa