Paco Gas, absolt per segona vegada dels fets de l'1 d'Octubre a Roquetes

Desestimen el recurs per demanar la nul·litat del judici contra l'exalcalde de Roquetes per la causa de l'1-O

Paco Gas, acompanyat per la Federació d'ERC a les Terres de l'Ebre, durant la roda de premsa
Paco Gas, acompanyat per la Federació d'ERC a les Terres de l'Ebre, durant la roda de premsa | Sílvia A.
Sílvia Altadill
14 de juliol del 2022
Actualitzat a les 19:47h
La Federació d'Esquerra Republicana les Terres de l'Ebre amb el seu portaveu Albert Salvadó al cap ha anunciat a primera hora del matí a Roquetes que aquesta setmana s'ha conegut el pronunciament de l'Audiència Provincial de Tarragona, davant del recurs que va fer fiscalia respecte a la sentència del judici contra l'aleshores alcalde del municipi, Paco Gas pels fets de l'1 d'Octubre.

"És un pronunciament favorable cap a les tesis que defensava Paco Gas i ERC, s'obre una escletxa d'optimisme quan el poder judicial i fiscalia deixen de suplir les funcions del poder executiu com estem tan acostumats a veure com s'interpreten lleis i és prenen decisions per part dels jutges que correspondrien als diferents governs. En conseqüència, quan la justícia funciona lliure de pressió, veiem que els resultats són justos i favorables",declara Albert Salvadó, actual Delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i President de la Federació d'ERC al territori.

"Simplement, recordar que el judici contra Paco Gas, no és un judici contra Paco Gas, és un judici contra tota la gent de Roquetes que fa pràcticament cinc anys estaven aquí davant d'aquest pavelló exercint un dret fonamental com és votar". "Per tant, Paco representa a tota aquella gent",continua Salvado. "La fiscalia i la justícia, en aquell moment, amb la pressió de la Guàrdia Civil, focalitzen en Paco Gas perquè no podien jutjar a tota una població". "En nom de la Federació d'Esquerra Republicana a les Terres de l'Ebre fem costat al company Paco Gas que també ens representa i ens fa feliç que acabe com ho fa Paco Gas i Esquerra sense una renúncia en els seus postulats. Si alguna cosa ha caracteritzat a Paco Gas durant aquest procediment ha estat defensar més i millor que mai el que ha defensat sempre: un País lliure nacional i socialment i no ha fet ni un pas enrere durant aquest procés judicial, cosa de la qual ens sentim tremendament orgullosos", conclou Salvadó.
 

Albert Salvadó, delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i president de la Federació d'ERC al territori Foto: Sílvia A.
 

Durant el seu torn de paraula, Paco Gas ha agraït el suport rebut i confia que amb esta victòria judicial es tanque definitivament la seua causa, tot i que queda l'empar del Suprem, però és molt poc probable quehi arribe, amb dues sentències a favor seu. Gas ha recordat com fa cinc anys, "la Guàrdia Civil a la 13:00 del migdia de l'1 d'Octubre de 2017 va irrompre i carregar aquí mateix on ens trobem contra tota la gent que estàvem aquí intentant exercir el nostre dret a vot"."D'alguna manera aquest mural que tenim aquí al darrere d'Ignasi Blanch, simbolitza aquella força, aquell suport de la gent, en ganes de ser lliure per poder votar i efectivament fent-ho de la millor manera que es pot fer, votant i decidint el nostre futur". "Ho van intentar impedir, no van poder i després ha vingut la repressió posterior en aquest cas conta l'alcalde del municipi d'aleshores, contra mi", sentència Gas.

"Han passat cinc anys, ja no soc alcalde, però seguim aquí donant la cara i reivindicant allò que reivindicàvem, el dret a la independència que tenim al nostre País a poder exercir-la a través del dret d'autodeterminació". "Això, el Govern de l'Estat, no ho accepta de cap de les maneres i a partir de quan la gent es planta i vol exercir aquest dret és quan comença la repressió" "La repressió té moltes cares, la repressió física com aquell 1 d'Octubre, però també una altra de més subtil, política, psicològica... recordem que als companys de la Ràpita, a l'alcalde Josep Caparrós i al mateix delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, llavors tinent d'alcalde, encara no han estat jutjats, són esperes que s'allarguen, el patiment, l'angoixa, formen part del mateix entramat repressiu. Hi ha presó, exili però la repressió també té esta cara", explica emocionat, Gas.

"Entenc també que aquesta absolució, per segona vegada és un precedent important de cara als altres processos judicials que encara estan oberts i que demostren que el nostre paper com alcaldes no va suposar cap mena de delicte". Així ho va reconéixer la jutgessa del jutjat número 2 de Tortosa ara fa un any, el 29 de juliol quan va emetre la seua primera sentència absolutòria contra mi". Ha passat un any i l'Audiència Provincial de Tarragona desestima el recurs de fiscalia.

 El ministeri fiscal pot recórrer la resolució i presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. Amb tot, l'exalcalde apunta que és poc probable perquè seria en contra la jutgessa instructora.

"És un recurs llarg, però deixa entreveure que tot el que vaig dir i fer no era constitutiu de delicte. Mai vaig negar que estava aquí com alcalde i com a ciutadà quan va carregar la Guàrdia Civil i vam defensar el dret a votar enfrontant-mos a ells". "Mai ho vaig negar, estava allí, penso que era el meu deure com a ciutadà per poder exercir el vot però també la meua obligació com a alcalde de Roquetes: estar al costat de la nostra gent"."Queden desestimades per dos Jutjats, primer el número 2 de Tortosa i ara el Provincial de Tarragona totes aquelles acusacions que se'm feien de manera falsa que es basaven única i exclusivament en una instrucció feta per la Guàrdia Civil".

"Per tant, la Guàrdia Civil torna a quedar desacreditada davant dels jutjats pel penal i per l'Audiència de Tarragona". "Per segona vegada i espero que siga l'última, un jutjat reconeix com a fets no provats el que la Guàrdia Civil donava per certs, falsejant el testimoni"."Recordem que al judici no es van ni presentar i van declarar des de les mateixes instal·lacions de la Guàrdia Civil amb totes les despeses que això va comportar, la jutgessa va anul·lar el seu testimoni per irregular".

"Van tardar tres anys a jutjar-me amb el patiment familiar i personal que això comporta, la repressió s'ha d'entendre en un context molt ampli amb unes conseqüències que sovint afecten la teua vida, personal, familiar i professional. Davant de tota aquesta repressió de l'Estat, hem aguantat, aguantarem i com han dit altres companys en el moment que tornem a tenir oportunitat, com l'any que ve farà Escòcia tornarem a votar, tornarem a plantejar un referèndum i tornarem a guanyar".
 

Membres de l'Ajuntament de Roquetes i de la Federació d'Esquerra a les Terres de l'Ebre Foto: Sílvia A.
 

Gas ha agraït a la seua advocada "la contundència amb la qual m'ha defensat" i als companys de partit, als regidors de l'Ajuntament de Roquetes i a tota la ciutadania el suport que ha rebut aquests anys.

Per acabar el nou alcalde de Roquetes, Ivan Garcia i Magí ha reiterat el suport a Paco Gas, li ha donat l'enhorabona "en nom de tots els ciutadans i ciutadanes de Roquetes que aquell primer d'octubre van estar aquí defensant la democràcia".
 

Ivan Garcia i Magí, actual alcalde de Roquetes durant la seua intervenció en suport de Paco Gas Foto: Sílvia A.