La mar de música: la segona edició del Festival de Música de les Cases d’Alcanar

Per segon any consecutiu s'aposta per audicions de música instrumental a l'aire lliure per a les nits d'agost de la mà de grups de renom internacional i local que actuaran al passeig de la Marjal

Aguaita.cat
27 de juny del 2022
Actualitzat el 13 de juliol a les 19:57h
Per segon any consecutiu, l'Ajuntament d'Alcanar aposta per audicions de música instrumental a l'aire lliure per a les nits d'agost de la mà de grups de renom internacional i local.

Joan Roig, alcalde d'Alcanar i regidor de Cultura, destaca que "aquest segon cicle de concerts inclou música jazz, clàssica i cabaret d'una gran qualitat artística que ens remuntaran a l'apassionat món cultural del Berlín als anys trenta". Tots els concerts són d'entrada gratuïta i se celebraran del 5 al 10 d'agost a la vora de la mar al passeig Marjal de les Cases d'Alcanar.

Berlin im Licht: Simfonia d'una gran ciutat

El II Festival de les Cases d’Alcanar, La mar de música, inclou quatre concerts entrellaçats al voltant de la idea de reviure l'aroma musical del Berlín dels anys trenta del segle passat. En aquest moment Berlín acaba d'inaugurar el seu enllumenat públic (1928) i està sortint de la crisi provocada per les reparacions de guerra imposades pel Tractat de Versalles. La ciutat és, per damunt de París o Londres, el centre cultural d'Europa. Als cabarets i teatres populars es gesta una fórmula artística nova que revolucionarà els criteris de relació amb el públic, i que farà fortuna endavant. El jazz, com tot allò que és modern, està present en aquesta olla bullent que és el Berlín dels anys trenta.

Cabaret a Berlín

La música d'este primer concert que ofereixen Begotxu Martínez (soprano) i Jesús Debón (piano), és una mostra del que es podia sentir als cabarets berlinesos, en allò que s'ha vingut conèixer com a "Teatre-musical", prenent com a principal exponent a Kurt Weil.

Jazz a Berlín

El següent concert serà un concert de Jazz a càrrec del Grup de Leo Tejedor amb la intervenció de l'actriu Clara Cols (directora de la sala Flyhard de Barcelona), que estrenaran un espectacle especialment dissenyat per al nostre festival i basat en la idea central del cicle.

Contemporània a Berlín

Un concert que també orbitarà l'època i la ciutat de què parlem. Serà un concert sobre la música clàssica/contemporània d'aquell moment històric lligat a la ciutat de Berlín amb la participació de Rosa Juan (professora de flauta de l'EMMA), Fàtima Hidalgo al saxo i David Lao al piano.

Concert d'oboès 

Una proposta a càrrec de "Marjal Ensemble" amb Marta Fernández Callís, Jahel Queralt Pi ii Alba Reverter Sancho, per concloure aquest apropament al Berlín dels anys trenta.

D'esta manera es donarà una visió de quatre de les fórmules d'expressió musical presents en el so de la ciutat en un moment històric apassionant: El cabaret (teatre musical), que és tant un estil musical, pròpiament parlant, com una veritable revolució moral. El jazz, que representa la modernitat més punyent des del punt de vista de la tècnica musical i aporta una visió multiracial que no era en absolut habitual en altres estils musicals i altres llocs del món. La música clàssica del moment, indestriable de la vida cultural a Alemanya des de sempre.

La mar de clàssica és una iniciativa impulsada per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Alcanar i que compta amb el suport dels fons Next Generation de la Generalitat de Catalunya.