El primer festival internacional de birdwatching de Catalunya, al Delta

El Delta Birding Festival se celebrarà entre el 26 i el 28 de setembre a les instal·lacions de MónNatura Delta de l'Ebre amb un programa complet relacionat amb l'observació d'ocells

Sofia Cabanes
30 de juliol del 2014
Imatge d'arxiu dels cens hivernal d'aus al Delta de l'Ebre.
Imatge d'arxiu dels cens hivernal d'aus al Delta de l'Ebre. | Sofia Cabanes
Imatge d'arxiu dels cens hivernal d'aus al Delta de l'Ebre. Foto: Sofia Cabanes

El proper 26, 27 i 28 de setembre el Delta de l’Ebre acollirà el primer Festival Internacional d’Ornitologia que se celebra a Catalunya.

Una cita que, amb un pressupost d'uns 50.000 euros, comptarà amb les conferències del referents nacionals i internacionals en el camp de l’ornitologia, com Killian Mullarney, Magnus Robb, Bob Flood, Juan José Negro, Antoni Margalida, Josel de l’Hoyo, RolandmSeitre, Antoni Canela o Santi Mañosa i a la qual s'espera l'assistència d'unes 1.500 persones.

Els seus impulsors són la botiga especialitzada en naturalesa Oryx, conjuntament amb l’Institut Català d’ornitologia i la Fundació Catalunya – La Pedrera, que gestiona les intal·lacions del MónNatura Delta de l’Ebre, on tindrà lloc la major part de les activitats del festival. A més hi han col·laborat el Parc Natural del Delta de l'Ebre, a través del Departament d'Agricultura, l'Ajuntament d'Amposta i la Diputació de Tarragona.

"Sobretot hem intentat imitar un esdeveniment que fan a Anglaterra, el British birdwatching fair, que té fins a 25.000 visitants cada any i que també es fa en un espai natural", ha explicat Francesc Kirchner, propietari d'Oryx.  "La gent del Delta estem acostumats a conviure amb tots tipus d’ocells i molts cops no donem la importància que això té. Pensem que la fira pot servir per què nosaltres mateixos ens adonem del patrimoni increïble que tenim", ha aportat l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, per la seua banda.

Paral·lelament una vintena d’expositors de les principals marques d’optiques de càmeres i telescopis han confirmat la seua assistència,als quals s'afegiran una 20 d'expositors més relacionats amb l'ornitologia. També hi haurà activitats lúdiques, com concursos d’observació d’ocells on se sortejarà un telescopi valorat en 4.500 euros, entre d'altres.

Els beneficis econòmics que se n’obtinguen de les entrades aniran destinats a la conservació d’ocells. En esta primera edició, concretament, es destinaran a les campanyes d’anellament i censos d’aus aquàtiques a la llacuna de l’Alfacada.

"Hem arribat a un punt de maduresa del sector i creiem que esta pot ser la primera de moltes edicions del festival", ha exposat per la seua banda Miquel Rafa, director de l'Àrea de Medi Ambient de la Fundació Catalunya - La Pedrera, qui també ha apuntat que, fent una extrapolació a les visites esperades aquells dies al MónNatura Delta de l'Ebre -entre 250 o 300 - "ens sembla que parlar de 1000 o 1500 persones és un objectiu assolible i prudent". 

"Aquí hi a prou potencial com per a que vinguin persones de tot arreu amb un nivell internacional molt important. És un reconeixement de la singularitat del Delta", ha afegit per la seua banda el director del Parc Natural del Delta, Francesc Vidal.