Roquetes acull la primera festa de l'orgull LGTBIQ+ ebrenca este 25 de juny

Desirée Rodríguez, actriu de La Veneno i Supervivientes, convidada estrella d'Unicorns Pride en el pregó de la Rua

Presentació dels actes de la Diada de l’orgull LGTBIQ+ ebrenca a Roquetes
Presentació dels actes de la Diada de l’orgull LGTBIQ+ ebrenca a Roquetes | Roquetes Comunicació
Aguaita.cat
16 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:05h
L’Associació Cultural Okay Productions i l’Ajuntament de Roquetes, han creat ‘Unicorns Pride Ebre’, una gran jornada festiva del col·lectiu LGTBIQ+. Tindrà lloc el 25 de juny i, entre altres actes, consistirà amb una desfilada que recorrerà els carrers principals del municipi fins arribar al pati de l’Escola Mestre Marcel·lí Domingo de Roquetes que serà l’escenari de la festa de l’orgull, que pretén ser un referent al territori i crear precedent per al col·lectiu i per a la societat ebrenca. Sovint en els entorns rurals és més difícil visibilitzar les diferents maneres de sentir i estimar i està jornada reivindicativa i festiva vol contribuir a donar aquest espai i visibilització.

La convidada estrella: Desirée Rodriguez, que acaba de sortir de Supervivientes i que farà el pregó de forma conjunta amb Jose Mola. Desirée també ha triomfat recentment en la sèrie " La Veneno" de Atresmedia que volia ser un record per a la desapareguda i popular trans mediàtica alhora que deixava entreveure les dificultats que t'enfrontes quan néixer en un cos amb un sexe amb em qual no t'identifiques i sents. Les dificultats familiars, personals i de l'entorn.

També comptarà amb una benvinguda de la Mega Pubilla de Catalunya i amb una rua de l'Orgull per tot el carrer Major del municipi.
 

La Mega Pubilla de Catalunya estarà present en la primera festa de l'orgull LGTBIQ+ ebrenc Foto: OKAY PRODUCCIONS




Història de la Diada de l'Orgull LGTBIQ +

El Dia Internacional de l'Orgull LGBTIQ+, Dia Internacional de l'Alliberamentamt LGBTIQ+, o també conegut per sinècdoque com a dia de l'orgull gai o simplement orgull gai (en anglès, gay pride) és una sèrie d'esdeveniments que cada any els col·lectius LGBT+ celebren de forma pública per a instar per la tolerància i la igualtat de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, queer i altres orientacions sexuals o identitats de gènere socialment marginades i oprimides. Per bé que "gai" fa referència a homes, esta dona cabuda a tot el col·lectius no heterosexuals i no cisgènere. Tal festa té lloc entorn del 28 de juny o bé el primer dissabte posterior a aquest, data en què es commemoren els aldarulls de Stonewall que van tenir lloc a Nova York (EUA) el 1969 i que es considera que marquen l'inici de l'alliberament homosexual. En alguns països la data original pot canviar en cas de coincidència amb altres esdeveniments locals molt importants (esdeveniments massius, eleccions polítiques o possibilitats de lleis transcendents per als homosexuals).

La noció bàsica de l'«orgull gai» consisteix que cap persona ha d'avergonyir-se del que és, qualsevol siga el seu gènere o orientació sexual. El terme escollit («orgull») té probablement més sentit, des d'un punt de vista filològic, en anglès que en català. En efecte, la idea que sembla transmetre aquest concepte és més aviat la d'una dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure's afectada per la seua conducta ni orientació sexuals. En tal sentit, la traducció més correcta hauria de ser dignitat gai.

La celebració es desenvolupa comunament amb coloristes «marxes de l'orgull» (en anglès «pride parades», en francès «marxes de fiertés») que coincidixen, en l'hemisferi nord, amb l'inici de l'estiu. Els símbols de l'orgull gai la bandera gai - amb els colors de l'arc de Sant Martí - i els triangles roses - usats en els camps de concentració nazis per a identificar - s'exhibixen en abundància en estes festes. En les celebracions sol donar-se cabuda a activitats que excedixen del marc de la barrila: reivindicacions socials o polítiques que identifiquen als col·lectius participants. Una vegada superades les lleis considerades més discriminatòries en la seua contra per als homosexuals, la creació del matrimonis, o l'establiment de l'homoparentalitat (adopció de fills per homosexuals), són temes recurrents en les festes de l'orgull contemporànies, que en els últims anys, amb la cada vegada major força del moviment social LGTBIQ+, han anat polititzant-se fortament, convertint-se en un instrument de pressió política als governs en favor dels col·lectius homosexuals i comptant amb una forta participació de grups autodenominats d'"esquerra", que han assumit les demandes gai com pròpies.

Les desfilades de l'orgull gai, els esdeveniments de l'orgull i els festivals de l'orgull) són esdeveniments específics de celebració d'aquesta cultura; també serveixen com a demostracions dels drets legals, com ara el matrimoni entre persones del mateix sexe. La majoria dels esdeveniments d'orgull ocorren anualment i tenen lloc molts al voltant de juny per commemorar els aldarulls de Stonewall, un moment crucial en el modern moviment de drets LGBTIQ +.