Els flamencs i també la gavina corsa i el xatrac bec-llarg crien a les salines de la Trinitat

L'empresa gestora inverteix 350.000 euros a millorar l'hàbitat de nidificació de les aus del Delta

Colònia de flamencs a les salines de la Trinitat del delta de l'Ebre
Colònia de flamencs a les salines de la Trinitat del delta de l'Ebre | Cedida a l'ACN
Aguaita.cat
07 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:57h
La temporada de criad'aus a les salinesde la Trinitat del Deltadel'Ebre ha començat amb les primerescriesdeflamencs, unacolòniaúnica a Catalunya. Però la millora dels hàbitats de nidificació també incentiva les postes d'altresaus com la gavinacorsa i actualment s'han començat a establir els xatracsbec-llarg, amb la colònia més nombrosa de la península Ibèrica, i també del xatrac comú. Infosa, empresa gestora de les salines, ha invertit recentment 350.000 euros en la restauració dels dics on crien habitualment moltes aus i que havien malmès els últims temporals. La inversió ha rebut una subvenció de 60.000 euros del parcnaturaldelDeltadel'Ebre.

Moltes de les espècies que crien al delta de l'Ebre, algunes en perill d'extinció, han ubicat les seves colònies de cria dins de les 1.000 hectàrees que ocupen les salines de la Trinitat, gestionades per Infosa. Ho fan damunt dels dics de separació de les diferents llacunes que no s'inunden reiteradament amb les tempestes a causa del nivell del mar, com passa amb les zones naturals sense gestió.

També s'han restaurat altres zones de cria d'ocells, com els camesllargues, becs d'alena, currocs, xatracs menuts, ànecs blancs, corriols cama-negres, garses de mar, entre molts d'altres.

Una de les novetats enguany ha estat la presència durant l'hivern i fins a principis de la primavera, d'un exemplar mascle d'àliga pescadora, una espècie habitual en el seu trajecte de migració cap a l'Àfrica, però que no cria a Catalunya des dels anys setanta. Aquest exemplar ha establert un niu i l'ha protegit durant mesos, tot i que no ha arribat a establir contacte amb cap femella. En els darrers anys s'han començat a establir exemplars sols en altres indrets, i la presència d'aquest exemplar a les salines podria oferir una possibilitat pel futur d'aquesta espècie del llibre roig i en perill d'extinció com a reproductor.