La Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar i Plàncton Diving instal·len sepieres a la Cala

L’objectiu del projecte és regenerar i recuperar la reproducció de sèpies i calamars que habiten a la costa calera.

Elaboració de les sepieres entre voluntaris, pescadors i submarinistes de Plàncton Diving
Elaboració de les sepieres entre voluntaris, pescadors i submarinistes de Plàncton Diving | La Cala RTV
Aguaita.cat
01 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:19h
Segons ha informat la Cala RTV, la ConfrariadePescadors de l’Ametlla de Mar i PlànctonDiving han iniciat, este divendres, una prova pilot d’instal·lació de ‘sepieres’, -col·lectors d’ous de cefalòpodes-, amb la voluntat de regenerar i recuperar la reproducció de sèpies i calamars que habiten a la costa calera. El projecte anomenat ‘Cala-Sèpia’ compta amb la col·laboració de diverses persones voluntàries que aniran fent un seguiment d’ambdues espècies.

Els voluntaris han estat elaborant les ‘sepieres’, unes incubadores fetes per branques de llentiscle i lligades en un centenar de metres de corda, perquè les poblacions de sèpies i calamars puguin posar-hi els seus ous i reproduir-se. 

Estes ‘sepieres’ s’instal·laran al fons del mar, en uns 5 metres de profunditat i en dos punts diferents, un situat entre la CalaVidre i el cap de Sant Jordi i un altre, entre CalaCalafató direcció Cala Llobeta. La secretària de la Confraria de Pescadors, Isabel Betoret, remarca que es tracta d’una prova pilot i espera que s’obtinguen bons resultats.

A causa dels temporals, els pescadors han notat una disminució d’ambdues espècies, per això es vol recuperar els caladors, sobretot en poca fondària. Una prova pilot que està inspirada en un projecte pioner de la Costa Brava, el ProjecteSèpia, però també segueix formes ja conegudes i dutes a terme antigament pels mateixos pescadors. La copropietària de Plàncton Diving, Eli Bonfill, demana que caldrà respectar aquests dos punts. En declaracions a l'Aguaita ens diu que " Volem visibilitzar que Pescadors i submarinistes no som competència i que podem col·laborar plegats". " La pesca de la sèpia i el calamars a la costa calera cada cop s'ha reduït més i vam pensar que aplicant el "Projecte Sèpia" que està donant bon resultat a la Costa Brava podíem ajudar a regenerar estes espècies a L'Ametlla de Mar".

Durant els pròxims mesos, submarinistes voluntaris faran immersions en aquests dos punts, per fer un seguiment de les ‘sepieres’ i avaluar si funcionen i s’obtenen els resultats esperats.

El projecte també ha rebut la col·laboració de l’Ecotros i l’autorització de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims.
 

Elaboració del Foto: Plàncton Diving


Projecte Sèpia 

Este projecte té quatre objectius ben definits:

▪︎CONSERVAR i MILLORAR el MEDI AMBIENT. Afavorir la reproducció de les sèpies i calamars per recuperar les seves poblacions a les badies afectades pel projecte.

▪︎MILLORAR L’ECONOMIA LOCAL. Ajudar als pescadors artesanals a recuperar una pesquera tradicional i sostenible, que havia esta molt important.

▪︎DIVULGACIÓ i SENSIBILITZACIÓ AMBIENTAL. Transmetre el concepte de cuidar i “RETORNAR AL MAR” per que ens done aliment i vida durant molt de temps.

TURISME. Fomentar la pesca tradicional i sostenible per donar un producte turístic diferenciat, de qualitat i de kilòmetre cero. Aportar un valor afegit a un producte obtingut amb una pesca responsable.

Per tal d’assolir aquests objectius es fan diverses actuacions:

1. Els pescadors artesanals recuperen els ous de sèpia i calamar que han quedat amarrats a les seves xarxes i pedrals. Els porten a port, on hi ha un viver específic per acumular aquest ous. Després d’un temps es treuen a mar obert dins d’unes incubadores. Els ous de les sèpies i calamars acaben la seva maduració i eclosionen donant juvenils completament normals. Els ous que abans es perdien, ara son un guany net per a la població de la badia. La zona on s’instal·len les incubadores es senyalitza com un art de pesca. Es un lloc de cria i es un lloc sensible que necessita tranquil·litat. Cal evitar les visites i sobretot la pesca.

2. Es lliguen unes branques als fons del mar empordanès, per tal que les sèpies i calamar hi amarrin els ous. Aquí tenen un lloc segur per madurar fins que eclosionen. Els juvenils de sèpia es queden un temps a l’abric de les branques on troben aliment i protecció. S’instal·len línies de sepieres visitables a poca fondària per que els banyistes puguin conèixer les sèpies en una experiència directa.

3. Es fan xerrades i vídeos de divulgació per apropar a la població el concepte de “retornar al mar” si volem continuar extraient del mar...

4.Es dóna un valor afegit a un producte pesquer obtingut de manera tradicional i sostenible, per part de pescadors artesanals compromesos i responsables. Es crea un producte turístic diferenciat i de qualitat que permet conservar una pesca tradicional i fer actuacions per millorar el medi ambient.