Una extensa taca oleaginosa baixa per l’Ebre des de dilluns des de la nuclear d’Ascó

La diputada republicana Norma Pujol ha traslladat este dimecres la preocupació al president del Consell de Seguretat Nuclear, que ha afirmat desconèixer els fets

La taca oleaginosa que s'ha observat des de dilluns al riu Ebre.
La taca oleaginosa que s'ha observat des de dilluns al riu Ebre. | Cedida
S.B.
25 de maig del 2022
Actualitzat a les 23:01h
Una extensa taca d’un producte oleaginós baixa pel riu Ebre des de dilluns provinent de la central nuclear d’Ascó. Els alcaldes d’algunes poblacions de la zona han expressat la seua preocupació pel vessament, i la diputada d'Esquerra Republicana Norma Pujol li ha traslladat este dimecres a la tarda la inquietud de les poblacions riberenques afectades al president del Consell de Seguretat Nuclear, Juan Carlos Lentijo, aprofitant la seua compareixença en la comissió de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Congrés dels Diputats.

Lentijo ha respost a la diputada que no tenia informació dels fets de manera, que no els podia valorar, i ha apuntat que s’investigaria el cas i si tenia rellevància “aixecarem la bandera per la protecció de les persones i em medi ambient”, segons les seues paraules.

L’Ajuntament de Vinebre, un dels municipis riberencs afectats, va emetre este dimecres al matí un ebando informant la població que “des del passat dilluns es detecten al riu, al tram Vinebre-Ascó, la presència d'olis”, fets que van posar en coneixement de l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre. “A hores d'ara no tenim cap comunicat que ens informe de la procedència d'estes taques”, continuava l'ebando, que també demanava com a mesura preventiva que la ciutadania sigués "curosa amb l’ús de l’aigua del riu”. Així mateix recordava que “el municipi de Vinebre no utilitza captació directa del riu per la xarxa municipal (aigua de l'aixeta)”, i concloïa que tan aviat se sabés alguna cosa s’informaria.

L’alcaldessa de Vinebre i presidenta del consell comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha explicat esta tarda a l'Aguaita.cat que des de dilluns s’havien posat en contacte amb la central per preguntar si la taca en qüestió provenia de les seues instal·lacions. “La població ens demanava informació i teníem esta pressió per poder donar un resposta tan aviat com fos possible sobre la situació”, ha apuntat. La central, segons ha explicat Carim, va desmentir inicialment estar a l’origen del vessament, però este dimecres a la tarda, just quan Pujol traslladava la pregunta al president del CSN, la direcció de la central ha comunicat a Carim, segons ha confirmat l'alcaldessa, que "la taca d’oli ha sortit de les seues instal·lacions, tot afegint que estaven reparant l’anomalia causant", ha explicat. De moment la central no ha emès cap comunicat informant de la situació.

Dilluns mateix agents del Seprona i també del cos d’Agents Rurals haurien pres mostres del producte oleaginós per analitzar la seua composició.

El president de la Comissió de Transició Ecològica i diputat d’Unides Podem, Juan López de Uralde, ha compartit a les xarxes socials el següent vídeo que li ha fet arribar la diputada Norma Pujol: