Investiguen a un veí de Sant Jaume d'Enveja per recollir nius d'ocells protegits

Va ser sorprès per agents del SEPRONA de la Guàrdia Civil amb un niu amb tres exemplars morts de passerell comú (d'especial protecció natural) i els volia criar per comerciar amb ells

Un Agent de SEPRONA amb els dos nius de passerell  comú, d'especial protecció natural
Un Agent de SEPRONA amb els dos nius de passerell comú, d'especial protecció natural | Guàrdia Civil
Aguaita.cat
20 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:43h
La Guàrdia Civil investiga a un veí de Sant Jaume d'Enveja per recollir nius d'ocells fringíl·lids i traure'ls de l'hàbitat natural.

Esta persona va ser sorpresa per agents del SEPRONA de la Guàrdia Civil amb un niu en el seu poder i tres exemplars morts de Passerell Comú (Carduelis Cannabina).Se l'investiga per la comissió d'un delicte contra la fauna en capturar espècies prohibides d'especial protecció.

Els fets es remunten al passat mes d'abril quan una patrulla del Seprona de la Guàrdia Civil de Tortosa prestava servei encaminat a la protecció del medi ambient en una àrea privada de caça de la comarca del Baix Ebre. Durant el transcurs del mateix van sorprendre un home que es trobava inspeccionant diversos arbres a la recerca de nius d'ocells, per al seu espoli, amb l'objectiu de criar-los en captivitat i posteriorment comerciar amb ells.

Després d'identificar a l'infractor es va comprovar que tenia en el seu poder un niu amb cries i se li van descobrir posteriorment tres exemplars morts de Passerell Comú (Carduelis Cannabina). Per aquests fets s'ha procedit a obrir diligències penals per la comissió d'un delicte contra la fauna, en capturar espècies prohibides d'especial protecció i per caçar en època de veda i sense autorització. Les diligències van ser entregades en el Jutjat d'Instrucció en funcions de Guàrdia dels de Tortosa.

Els ocells fringíl·lids són aquells utilitzats tradicionalment per al cant; a Catalunya existeixen quatre espècies de fringíl·lids: caderneres, verderones, pinsans i passerell comú.

La Guàrdia Civil recorda que la captura d'aquests ocells es troba expressament prohibida. La Generalitat de Catalunya va presentar el Decret 139/2014, de 14 d'octubre, pel qual s'establia un règim temporal per al període 2014-2018 que autoritzava excepcionalment la captura en viu i possessió d'ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat dirigida a l'activitat tradicional de cant. En els últims deu anys, esta espècie de Passerell Comú, ha patit un fort descens dels seus efectius nidificants.

Cal tindre en compte que aquestes espècies, els fringíl·lids, són fonamentals per a l'ecosistema i que la Directiva 79/409/CEE relativa a la conservació dels ocells silvestres prohibeix la seua caça.