La implantació del porta a porta dispara els índexs de reciclatge a Flix

A més, este mes de juny el Consorci aplicarà la recollida selectiva a Falset i Capçanes i començarà les implementacions del servei a Garcia, La Torre de l’Espanyol, Marçà i Corbera d’Ebre

Aguaita.cat
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 9:11h
La recollida selectiva porta a porta es va implementant poc a poc a totes les poblacions de la Ribera d’Ebre
La recollida selectiva porta a porta es va implementant poc a poc a totes les poblacions de la Ribera d’Ebre | Arxiu
Este mes de febrer, l’AjuntamentdeFlix i el Consorci per a la GestiódelsResidusMunicipals de la Riberad’Ebre, TerraAlta i el Priorat, van posar en marxa el nou servei de recollida de la brossaportaaporta, amb l’objectiu de fomentar el reciclatge i promoure la neteja de l’espai públic. A Flix, només quatre mesos després, els resultats són molt positius: l’índex de reciclatge hapassatdel40% a gairebé el 90%. L’increment s’ha fet notar sobretot en els residus orgànics que al gener representaven un 13% i ara 64%. També s’ha gairebé doblat el reciclatge d’envasos (ha passat del 7% al 12%). En conseqüència, s’ha reduït dràsticament la quantitat de brossa de rebuig genèric (ha passat del 64% al 10%). Flix és el municipimésgran de les Terresdel’Ebre que ha implantat estesistema.

“Partíem d’una situació molt discreta pel que fa a reciclatge i calia plantejar un canvi radical si volíem aconseguir resultats que fessin sostenible ambiental i econòmicament la recollida al nostre poble. Estem molt satisfets de la implicació de la població en els èxits del nou model. Ara el repte és mantenir aquests nivells”, ha explicat l’alcaldedeFlix, FrancescBarbero. Per la seua part, la presidentadelConsorci, GemmaCarim, ha volgut felicitar a l’ajuntament de Flix “per ser valents i impulsar el porta a porta” i sobretot ha donat l’enhorabona “als veïns i les veïnes pels bons resultat que estan aconseguint”. “El reciclatge i la sostenibilitat no són només una qüestió de costos, són una qüestió de futur”, ha afegit.

La recollida de cada fracció de residus a domicili ha suposat la retirada dels contenidors de la via pública, a excepció dels de vidre, ja que pel tipus de producte continua sent més eficient el sistema tradicional. A més, Flix disposa ja d’una àrea d’emergència amb identificació amb codiQR que permet a la ciutadania —i especialment, a les persones que viuen en nuclis disseminats o que venen només els cap de setmana— disposar d’un espai controlat on dipositar selectivament els seus residus. Esta és una de les innovacions que el ConsorcideResidus està implementant als municipis, per donar resposta a noves necessitats que pugui generar el porta a porta. Finalment, VeraLlombart, regidora de ReciclatgeReutilització a l’AjuntamentdeFlix, ha afegit que “aviat la recollida porta a porta s’implantarà també al polígon”. “A més, els mesos vinents es posarà en marxa una deixalleria mòbil i, a la vegada, s’està treballant en el projecte d’una nova deixalleria fixa fora de la ubicació de l’actual”, ha conclòs.

Uncanvidemodel 

Des del setembre passat, el Consorci per a la GestiódeResidusMunicipals de la Riberad’Ebre, TerraAlta i el Priorat ha implementat el nou contracte en les quaranta-sis poblacions que en formen part, amb una progressiva expansió del sistema porta a porta. I és que davant l’increment exponencial dels costos de tractament a causa de l’augment dels cànons impositius, l’aposta estratègica per aquesta nova etapa prioritza incentivar la recollidaselectiva i reduir la generació de la fracció rebuig. El nou servei de recollida també a Móra laNova amb excel·lentsresultats. A més, aquest mes de juny el Consorci aplicarà canvis a Falset i Capçanes i començarà les implementacions del servei a GarciaLa Torredel’Espanyol, Marçà i Corberad’Ebre. Durant les pròximes setmanes es posaran en marxa els nous serveis associats, com un servei de deixalleria mòbil amb educador ambiental que donarà servei als municipis, o l’entrada en funcionament de nous vehicles, caixes, contenidors i altres inversions incloses al nou contracte.