Neix Movem Tortosa, un moviment ciutadà que concorrerà a les municipals

La futura candidatura agrupa gent provinent d'ICV, Avancem, el Procés Constituent, la PAH, les plataformes per la sanitat pública i per la salut, Trens Dignes i forces veïnals

Sílvia Berbís
22 de juliol del 2014
Els impulsors de Movem Tortosa, en la presentació d'este dimarts.
Els impulsors de Movem Tortosa, en la presentació d'este dimarts. | Sílvia Berbís
Els impulsors de Movem Tortosa, en la presentació d'este dimarts. Foto: Sílvia Berbís

“A partir de dilluns haurem d’esperar un any per recuperar l’esplendor del segle XVI però nosaltres volem una Tortosa en esplendor al 2014, al 2015, al 2016...”. Així d’explícit, aprofitant la proximitat de la Festa del Renaixement, es va mostrar ahir Francesc Vallespí, president de la Lliga contra el Càncer a les Terres de l'Ebre i un dels impulsors del “moviment ciutadà transversal” que va néixer públicament ahir al vespre a la capital del Baix Ebre i que seguix la tendència de fenòmens com Podemos, arreu de l'Estat, o Guanyem, a Barcelona. Movem Tortosa és el nom d’este moviment, que ja ha anunciat la seua intenció de presentar candidatura política per concórrer a les eleccions municipals del proper mes de maig del 2015. 

Agrupa diferents posicions ideològiques, amb representants d’ICV, altres provinents d’Avancem, del Procés Constituent, d’Esquerra Unida i Alternativa, també de moviments socials com la Plataforma Aturem les Hipoteques, Trens Dignes, la Plataforma per l’Educació Pública i la Plataforma per la Salut, així com moviments veïnals. Són 19 persones les que han constituït el nucli impulsor, entre elles els dos regidors d'ICV a l'Ajuntament, Jordi Jordan i Cinta Galiana, formació que ja ha anunciat que renunciarà a presentar-se sota les seues sigles a les municipals i ho farà agrupada en este projecte col·lectiu. De fet, Movem ha anunciat que la seua és “una proposta inclusiva, que naix de la societat civil amb la intenció d’implicar la ciutadania en un nou model de governar la ciutat”, van explicar els seus representants en la presentació del projecte, que va tindre lloc al vespre al Centre Cívic de Ferreries.

Movem Tortosa té previst celebrar una primera assemblea ciutadana, que es convocarà a la tardor, oberta a tothom, en la que es crearan grups de treball per anar configurant el projecte electoral que es defensarà a les eleccions. A principi d’any, en una nova assemblea, es votarà el programa i es decidirá la configuració de la llista electoral, segons va explicar Elena Mars, una altra de les impulsores i presidenta de l'Ateneu ebrenc.

“Estem en el punt de partida, en el que fem una declaració de principis que ha de culminar en un projecte coherent en què les persones estiguen al centre de les prioritats i que ha de donar lloc a una ciutat més justa, més inclusiva i més sostenible”, va apuntar per la seua banda el també fundador Pere Genaró, vicepresident de la Plataforma per la Salut Pública a les Terres de l'Ebre.

Els representants de Movem van posar sobre la taula el seu dibuix de la situació que travessa “la tercera ciutat més pobra de Catalunya”, va remarcar Vallespí, tot exposant que "dilluns, quan acabe la Festa del Renaixement, tornarem a la Tortosa de sempre, de les retallades, i a la mateixa plaça on haurem pres un pop a la gallega, tornarà la cua de 550 persones demanant un pot d'aliment", va apuntar. La degradació del nucli antic, els problemes de vivenda, les necessitats alimentàries de part de la població, els efectes de les retallades a l’hospital Verge de la Cinta -“que en els últims anys ha passat de ser un hospital de referència a un hospital de guerra”, en paraules de Cristina Bel, portaveu de la Plataforma Trens Dignes i membre fundadora d'Avancem-, la regressió de la sanitat, de l’educació i també del comerç de Tortosa, són algunes de les situacions que s’han mostrat disposats a intentar revertir.

Per fer-ho, proposen “una nova forma de fer política”, que inclou “fomentar la participació ciutadana, generar espais de confluència per sumar esforços, millorar el funcionament de l’administració, utilizar la política municipal com a instrument pel bé comú i defugir els debats partidistes”, amb l’objectiu principal de “defensar els drets de la ciutadania”. “Sols no farem res? Vos apuntareu? Farem la Tortosa que entre tots somniem?”, ha preguntat Vallespí.

Més informació : movemtortosa.cat