El port de la Ràpita, el primer amb carregador de vaixells elèctrics de Catalunya i l'Estat

L'empresa britànica Aqua SuperPower es proposa instal·lar una xarxa de carregadors del Delta fins a França

L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, en la inauguració amb el president de Ports, Isidre Gavín, i altres autoritats en la inauguració del primer carregador elèctric de vaixells de Catalunya i l'Estat
L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, en la inauguració amb el president de Ports, Isidre Gavín, i altres autoritats en la inauguració del primer carregador elèctric de vaixells de Catalunya i l'Estat | ACN
Aguaita.cat
12 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:07h
ElportdelaRàpita (Montsià) fa un pas més per ser el primer "greenport"deCatalunya, ara amb la posada en marxa del primer carregador de vaixellsnàuticselèctrics de Catalunya i de l'Estat. L'ha finançat i col·locat l'empresabritànicaAquaSuperPower. Ha costat 40.000euros, té una potència de 75kW i carregaunvaixellnàuticenunahora, aproximadament. La companyia britànica es proposa desplegar en un any una xarxa de carregadors per tot el litoral català, des de la Ràpita fins a França, on se'n pugui trobar un cada 15 milles. El president de Ports i secretari de Territori i Mobilitat IsidreGavín, ha remarcat que la nàutica "ha de ser extraordinàriament sensible amb el medi" i cada vegada "més sostenible".

El nou carregador de vaixells elèctrics del portdelaRàpita s'ha instal·lat a SantCarlesMarina. És gairebé idèntic als carregadors de cotxes elèctrics i disposa de dos punts per carregar dos vaixells al mateix moment. Permet recarregar el vaixell en una hora, però aquest temps pot variar segons les bateries de l'embarcació. La seua inauguració i posada en marxa s'ha fet carregant un vaixell d'esbarjo 100% elèctric, de vuit metres d'eslora, de l'empresa sueca X Shore –"silenciós i sense olors"-, que ja està fabricant un centenar de models. També a Catalunya hi ha una drassana on es construeixen llanxes elèctriques i una empresa de construcció naval balear està fent embarcacions menorquines elèctriques.

IsidreGavín, secretarideTerritoriiMobilitat i presidentdePortsdelaGeneralitat, ha assenyalat que els vaixells elèctrics són sector que "comença" però que ha de "créixer i estendre's" perquè l'activitat nàutica és "respectuosa" amb el medi i també pot ser sostenible, com ja passa "cada vegada més", sobretot en espais com el deltadel'Ebre, territori ReservadelaBiosfera on encara té més sentit i és més important.

Amb la instal·lació del carregador elèctric, les instal·lacions de Sant Carles Marina (amb 842 amarradors esportius) s'equiparen a ports esportius britànics, francesos i italians, com Mònaco, Canes i Venècia, on també es treballa per la descarbonització i per reduir la dependència de combustibles fòssils. Les instal·lacions nàutiques rapitenques tenen un 70% dels pantalans de fusta, flotants i desmuntables, i va crear el primer hàbitat per al fartet, un peix autòcton.

El port rapitenc es proposa ser el primer "green port" del país. Ja disposa de tres carregadors per a vehicles elèctrics i dos camps de plaques solars al sostre de la llotja, amb una potència de més de 141.000 de watts. JosepCaparrós, alcaldedelaRàpita, ha avançat que estan sent "pioners" en "l'ús pràctic" de les energies renovables i que els objectius plantejats es fan realitat gràcies a la col·laboració publico privada. "Hi ha altres projectes que es treballen intensament i coordinament per aconseguir, a poc a poc, aquest objectiu", ha apuntat.
 

L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i el president de Ports, Isidre Gavín, mostren el carregador elèctric de vaixells del port rapitenc Foto: Anna Ferràs , Jordi Marsal (ACN)


El carregador ha costat 40 mil euros. Aqua SuperPower. La responsable de desenvolupament a Europa de l'empresa britànica, Marylin Marilly, ha avançat que es proposen inaugurar d'aquí a un any, la xarxa de carregadors elèctrics per a embarcacions d'esbarjo que anirà de la Ràpita fins a la costa de la Catalunya Nord i França