Neix al Pinell de Brai la primera comunitat energètica, gestionada per la ciutadania a Catalunya

La cooperativa Solbrai produirà llum amb plaques fotovoltaiques a la teulada del pavelló municipal, i s'hi podran connectar els veïns que formen part del projecte, reduint així els imports de les seues factures de la llum

Presentació  de la comunitat energètica  Solbrai, a El Pinell de Brai, Terra Alta
Presentació de la comunitat energètica Solbrai, a El Pinell de Brai, Terra Alta | Cedida
Aguaita.cat
09 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:05h
La Cooperativa Azimut360, el GEPEC-EdC i Ajuntament del Pinell de Brai han presentat la primera comunitat energètica, emplaçada al Pinell de Brai, en format cooperatiu i gestionat per la ciutadania de tot Catalunya.

Es tracta d’un projecte innovador, d’autoconsum compartit pel veïnat del municipi del Pinell de Brai, a la Terra Alta. Consisteix en la construcció d'una instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, on el veïnat del Pinell podran consumir la llum de forma directa mitjançant la cooperativa Solbrai.

La cooperativa Solbrai produirà llum mitjançant la teulada del pavelló municipal, i directament d'aquesta instal·lació shi podran connectar els diferents veïns i veïnes que formen part del projecte, reduint així els imports de les seues factures de la llum i consumint energia generada des del propi municipi.

"Esta nova forma de produir electricitat km0 i organitzar-se mitjançant la ciutadania constituïx un primer pas cap a un model de transició energètica sostenible i renovable, i que no siga costa dels recursos naturals ni els valors paisatgístics d'un territori davant l'oligopoli de les grans companyies elèctriques, i els preus abusius de la factura de la llum, és necessària l'organització popular per crear alternatives al sistema consumista actual", han declarat les tres entitats impulsores del projecte.

Solbrai neix amb la voluntat de replicar el model de comunitat energètica arreu dels pobles, ja sigui entre comunitats de veïns o en projectes participats des dels propis
Ajuntaments. Esta cooperativa vol recuperar el terme de comunitat, on el compartir i treballar col·lectivament retorna la essència i els lligams de veïnatge dels municipis.

A la presentació hi han assistit unes 70 persones, veins i veines del municipi que es podran connectar a Solbrai, però també d’arreu de Catalunya per implantar este nou model de
producció i consum de llum.

Podeu rebre més informació contactant amb: http://info@solbrai.cat