Alcanar ha celebrat la « I Jornada cultural i gastronòmica romanesa»

Alcanar compta amb un dels col·lectius de ciutadans i ciutadanes romaneses més grans del Montsià.

L'Associació Romanesa d'Alcanar, ARA Burebista una de les organitzadores de la Jornada
L'Associació Romanesa d'Alcanar, ARA Burebista una de les organitzadores de la Jornada | Ajuntament d'Alcanar
Aguaita.cat
02 de maig del 2022
Actualitzat a les 19:04h
L'Ajuntamentd'Alcanar ha organitzat la IJornadaculturaligastronòmicaromanesa gràcies a l'impuls i la col·laboració de l'AssociacióRomanesad'Alcanar, ARABurebista. Es tracta d'una iniciativa pionera al territori ebrenc que ha fusionat la gastronomia i la culturaromanesa perquè la ciutadania puga gaudir de diferents experiències que transporten al món folklòric d'este país del sud-est d'Europa.

AraBurebista és l'entitat romanesa més important del nostre territori.

MeritxellUlldemolins, regidoradeParticipacióCiutadana de l'Ajuntamentd'Alcanar, explica que "amb esta entitat, de nova creació, creix el teixit associatiu del municipi, ja que ha estat la primera entitat romanesa formada al territori i registrada a l'Ajuntament d'Alcanar. En este sentit, sentim molta satisfacció perquè els i les membres de l'entitat estan molt motivades per organitzar activitats per a apropar-nos la rica cultura romanesa".  De fet, Alcanarcompta amb un dels col·lectius de ciutadansiciutadanesromanesesmésgransdel Montsià.

La jornada va començar al migdia amb l'acte d'obertura i els parlaments del cònsolgeneraldeRomania, ManuelPlesa; l'alcalded'AlcanarJoanRoig; i la presidentadel'AssociacióRomanesad'Alcanar, ARABurebista, FeliciaCociu.

A la inauguració, el cònsol va mostrar el seu agraïment "pel suport que s'ha donat a la comunitat romanesa de la ciutat" i va convidar "l'entitat a visitar el consolat romanès". Per la seua banda, Roig va agrair el treball de promoció "de la cultura, les tradicions i la llengua romanesa per part de la primera entitat romanesa al municipi, fomentant la convivència i el diàleg entre el col·lectiu romanès i la societat d'acollida". Finalment, Cociu va afegir que l'associació també té com a propòsit "motivar els nostres fills i filles en la participació, deixant-los l'herència de sentir-se identificats i orgullosos també com a romanesos i romaneses per no perdre l'idioma i els valors tradicionals de la seua família". 

Seguidament, va tenir lloc el concert de la coralinfantilromanesa"Alegretto", amb cançonstradicionalsromanesesicatalanes per un cant a la primavera. A més, també es va comptar amb la col·laboració de RaulAntonioDrimbre, jovedesegonageneracióromanesa que va explicar la seua experiència com a estudiantcanareu. La músicafolklòrica va continuar amb l'actuació  instrumentalromanesa de la mà de RubénPasca, membre de la BandaMunicipal  deMúsicad'Alcanar. Els espectacles del matí van acabar amb una exhibiciódeballstradicionalsromanesos a càrrec de l'associacióculturalMihaiEminescu de Tarragona.

A la tarda es podia visitar una exposició de vestitstípics tradicionals i indumentària artesanals i també una altra exposiciófotogràfica sobre personatges rellevants romanesos. A més, es van celebrar tallers artesanals de pintura d'ous de Pasqua; de preparació del menjar típic romanés sarmale  i de confecció de roba tradicional romanesa. Durant tota la jornada també es va poder gaudir de la degustacióivendadeproductesgastronòmicsdeRomania.

A la nit va tenir lloc el certamenfolklòricromanés amb l'actuació de CristidelaVilcea, AdidelaBistrita, RubenPasca i IonutPantiru.