L'Assemblea Vaga Feminista celebra que la seua lluita per l'IVE quirúrgic a l'Ebre haja donat fruit

Demana que cal més informació i acompanyament a les dones

Roda de premsa de l'Assemblea Feminista de les Terres de l'Ebre en una imatge d'arxiu.
Roda de premsa de l'Assemblea Feminista de les Terres de l'Ebre en una imatge d'arxiu. | Cedida
Redacció
28 d'abril del 2022
Actualitzat a les 17:35h
L’Assemblea Vaga Feminista ha fet públic un comunicat tot celebrant que la seua lluita per aconseguir que les dones ebrenques puguéssen avortar en la sanitat pública al territori ha obtingut resultat, un any després que l’entitat iniciés una campanya davant l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa per reclamar la Interrupció Voluntària de l’Embaràs quirúrgic a l’ hospital de referència.

Celebrem que totes les entrevistes, articles, mocions als ajuntaments, octavetes informatives, la proposta de resolució al Parlament, les mobilitzacions als carrers i múltiples interpel·lacions a les delegacions i conselleries competents via xarxes i altres mitjans de comunicació han donat el seu fruit”, exposa l’assemblea, tot afirmant que “tota esta pressió exercida ha funcionat i estem més convençudes que mai que l’auto-organització i la lluita feminista són l’únic camí per combatre el patriarcat i les desigualtats que patim”.

Així mateix, agraïxen la feina de totes les persones que han treballat i treballen pels drets sexuals i reproductius de les dones, tot recordant que encara queda feina. “Ara ja tenim un espai per poder avortar quirúrgicament, però s’ha d’informar d’esta possibilitat i acompanyar totes les dones i persones gestants, en garanties de qualitat i dignitat en tot el procés”, reclamen. D’esta manera, l’entitat afirma que restarà pendent de com actua l’Administració: “Volem campanyes públiques d’informació, educació feminista i formació de professionals en perspectiva de gènere”, exposen. També indiquen que és urgent millorar la llei de l’avortament eliminant tots els preceptes que continuen coartant el dret a decidir, com els tres dies de reflexió o el consentiment dels progenitors per a les joves de 16 i 17 anys. També recorden les dones en situació administrativa irregular al país, per a les quals els circuits d’atenció es compliquen i suposen en molts casos la negació i la vulneració del dret a la salut sexual i reproductiva. “Tornem a exigir un sistema públic de salut universal, que no dixe cap persona enrere”.

A més a més, en el comunicat l’Assemblea també denuncia que encara a llocs com Andorra és il·legal avortar sota qualsevol supòsit, o que a Lleida no s’estan garantint avortaments quirúrgics. També exigixen als governs que treballen per tal que l’objecció de consciència a la sanitat pública (actualment un 42% a Catalunya) dixe de coartar este dret fonamental. Per últim, denuncien que “la conselleria de Sanitat pretén, de manera opaca, introduir un nou procediment per a substituir l’IVE quirúrgic pel farmacològic fins a la setmana 14, la qual cosa respon a interessos econòmics, i suposaria un retrocés en la nostra capacitat de decisió sobre el nostre propi cos”, conclouen.