La Guàrdia Civil intervé cinc quilos de dàtils de mar pescats il.legalment a L'Ametlla de Mar

Investiguen a dues persones per un suposat delicte contra la fauna i per marisqueig il·legal.

Aguaita.cat
26 d'abril del 2022
Actualitzat a les 11:35h
Els Agents de la Guàrdia Civils van intervenir 5 quilos de dàtils de Mar procedents de la pesca il.legal
Els Agents de la Guàrdia Civils van intervenir 5 quilos de dàtils de Mar procedents de la pesca il.legal | Guàrdia Civil
Efectius del SEPRONA de la Guàrdia Civil de la demarcació de Tarragona i les Terres de l'Ebre van observar el passat dimecres 6 d'abril, durant el desenvolupament dels seus serveis de control sobre el medi ambient, un vehicle que els va resultar sospitós als voltants d'una platja de l'Ametlla de Mar.

Els agents, van vigilar a una persona que es trobava pròxima al vehicle en actitud vigilant, per la qual cosa sense ser vistos per l'individu, van romandre a l'espera.

Després de romandre un llarga estona vigilant el turisme i a l'individu, finalment van arribar a veure com una altra persona que vestia vestit de neopré i equipat per a activitats de busseig, s'acostava fins al cotxe portant una bossa amb pes, per la qual cosa es van personar ràpidament en el lloc, van inspeccionar la bossa i van indentificar a els dos autors dels fets.

A l'interior de la bossa hi havia 5 quilograms de dàtils de mar (Lithophaga lithophaga).

La pesca d'este mol·lusc no és lliure, i fins i tot pot ser delicte contra la fauna, per la qual cosa els agents van procedir a iniciar una investigació de caràcter penal i van intervenir els dàtils de mar.

Els mol·luscos finalment van ser portats a l'Institut d'Investigació i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) per a valorar la seua reintroducció en el medi natural.

Este mol·lusc  està inclòs en el Llistat Espanyol d'espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, així com en altres estatuts de protecció estricta com la convenció CITES, Directiva Europea d'Hàbitats, Conveni de Berna i Conveni de Barcelona.

La seua explotació no sols suposa una greu agressió al medi ambient, si no que pot constituir un delicte previst en l'art. 334 del Codi Penal, que pot arribar a ser penat amb pena de presó de sis mesos a dos anys o multa de vuit a vint-i-quatre mesos i en tot cas inhabilita per a l'exercici del dret de caçar o pescar per temps de dos a quatre anys.

Per a la seua extracció és necessària la destrucció de roques marines, en les quals aquest animal construeix les galeries que constitueixen el seu hàbitat. El SEPRONA ha sol·licitat el suport de personal especialista en busseig de la Guàrdia Civil pertanyent al Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques, a fi de que es confeccione un informe sobre el lloc d'on van ser extrets, per si la roca haguera sigut danyada.

En el cas que de l'informe s'inferisca la destrucció del seu hàbitat, no es descarta que els dos individus citats, puguen ser investigats per nous delictes relacionats amb el fet.

Qualsevol producte destinat al consum humà, està condicionat al fet que la seua pesca estiga autoritzada  i que l'espècie no estiga subjecta a protecció. De la mateixa manera, ha de passar estrictes controls sanitaris, especialment el peix i el marisc pel delicat de la seua conservació i possibles efectes adversos per a la salut, cas es consumisca en mal estat, la qual cosa fa que qualsevol producte de la mar haja de ser controlat escrupolosament, més encara si de la seua extracció poden provocar-se danys en el medi ambient.