Atenció Primària crea una eina que prediu el risc d'hospitalització o mort en pacients cardíacs

L'eina determina si el risc és baix, mitjà o alt i això ajuda els professionals a prendre decisions en el moment

L’eina s’anomena HEFESTOS, per les sigles en anglès 'Heart Failure Stratification and Outcomes'.
L’eina s’anomena HEFESTOS, per les sigles en anglès 'Heart Failure Stratification and Outcomes'. | Arxiu
Aguaita.cat
26 d'abril del 2022
Actualitzat a les 10:41h
Metgesdefamíliaicomunitària han desenvolupat una eina que prediu el riscd'hospitalització o mort en pacients que tenen una descompensaciócardíaca. La creació ha estat liderada pels metges de l'Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) de l'InstitutCatalàdelaSalut (ICS) i membres del grupdeRecercaCardiovascularenAtencióPrimària de l'IDIAP JordiGol, JoséMaríaVerdú i MiguelÁngelMuñoz. L’eina s’anomena HEFESTOS, per les sigles en anglès 'Heart Failure Stratification and Outcomes'. Una vegada introduïdes unes dades de fàcil obtenció en la consulta o en les visites domiciliàries, la calculadora ofereix la probabilitat d’hospitalització o mort trenta dies després de la descompensació.

Els resultats s’agrupen en tres nivells: risc baix (-5%), risc mitjà (entre un 5 i un 20%) i risc alt (més del 20%).

Esta calculadora de risc és d'aplicació pràctica a la tasca clínica de l'atencióprimària, perquè les dades que requerix poden obtenir-se fàcilment a la consulta o a la visita al domicili. Entre estes, el gènere, les hospitalitzacions en el darrer any, la freqüènciacardíaca, la saturaciód'oxigen o la dificultatrespiratòria. L'eina s'ha desenvolupat després de vuit anys d'investigació.

El resultat ajuda el professional a prendre decisions en el mateix moment. Es treballa ara per implementar l'eina i facilitar-ne l'accés segur. En el projecte han col·laborat professionals de medicina de família, infermeria i personal administratiu de primària.

Els pronòstics de la calculadora estan avalats per un estudi col·laboratiu amb pacients atesos a l’atenció primària, diagnosticats d’insuficiència cardíaca, que rebien un seguiment de 30 dies després de patir un episodi de descompensació de la seva malaltia.

En l'estudi han participat més de 500 pacients de 14 equips de l'APBCN, així com 250 d'altres nou països integrats a l'European General Practice Research Network. Este s'ha publicat recentment a la revista 'ESC Heart Failure'.

La fallidacardíaca és la causamésimportantd’hospitalització en persones grans i té una elevada mortalitat durant l’any següent a una descompensació. A més, la major part d’estes persones són ateses a l’atencióprimària pels professionals de medicina o infermeria.