La Festa del Mercat a la Plaça recupera la presencialitat amb un centenar d’activitats

Amposta torna a principis del segle XX amb una edició dedicada al comerç centenari, del 19 al 22 de maig

La Festa del Mercat d'enguany està  dedicada al comerç centenari d'Amposta
La Festa del Mercat d'enguany està dedicada al comerç centenari d'Amposta | Ajuntament d'Amposta
Aguaita.cat
21 d'abril del 2022
Actualitzat a les 11:45h
La Festa del Mercat a la Plaça torna a la normalitat amb una XIV edició totalment presencial i amb el 100% d’aforament. "Ens fa molta il·lusió poder tornar a una Festa totalment presencial, sense mascareta i amb totes les activitats", defensava l’alcalde, Adam Tomàs, qui reblava que "a diferència de les Festes Majors, la Festa del Mercat la fa la ciutadania per a la ciutat. En la col·laboració de les entitats, els comerços, els centres educatius i les persones que participen a títol individual recau l’èxit d’aquests dies". Un centenar d’activitats capgiraran el rellotge perquè Amposta torne a principis del segle XX, del 19 al 22 de maig. "Crec que tota la ciutadania i les entitats d’Amposta estan esperant amb moltes ganes poder tornar a compartir aquests moments de recreació històrica de principis del segle XX", deia l’alcalde. Este any la temàtica serà el comerç de principis del segle XX i el pregó inaugural anirà a càrrec de la comerciant Alícia Valldepérez, qui representarà a Conxita Recasens, del negoci centenari Casa Chordà.

La regidora de Cultura i Memòria Històrica, Inés Martí, concretava que "totes les activitats giraran al voltant del comerç centenari de la ciutat, pel qual recuperem el Tasta el Mercat de Nit i el Sopar a les Fosques, així com s’han programat diverses accions comercials amb la complicitat de les associacions de comerç, de restauració i empreses de la ciutat". El programa s’estructura en 10 àmbits de patrimoni cultural, material o immaterial de principis de segle XX i compta amb més de 145 franges horàries d’activitats: rutes, espectacles itinerants i de circ, teatre, balls populars, cinema mut a la fresca i, entre altres, recreació històrica. El poble convidat este 2022 és Sant Vicenç de Castellet amb el seu tradicional Ball de Gitanes.

S’amplien també els recorreguts d’itinerants per l’avinguda de la Ràpita, actual eix comercial de la ciutat, i s’han potenciat els concursos i accions turístiques i comercials, així com els diferents tallers de preparació i el concurs d’aparadors. "Animem al veïnat del nucli antic, però també de tota la ciutat i del Poble Nou del Delta, a abillar-se per la festa i guarnir els balcons de les cases", seguia Martí. Pel que fa a les activitats als centres educatius, enguany es redefineixen els Jocs Tradicionals, que passaran a ser un dia lectiu.

Com en les anteriors edicions també hi haurà activitats prèvies, des de tallers, visites guiades per divulgar el patrimoni històric i cultural o una exposició al Museu de les Terres de l’Ebre sobre els comerços de fa cent anys.

Gots reutilitzables

A la festa del Mercat s’implantarà el projecte de gots reutilitzables amb tres punts de recollida i retorn, pel qual hi haurà la possibilitat d’utilitzar-los a les tavernes del casc antic. Tanmateix, s’habilitarà una zona de 10.000 metres quadrats per a autocaravanes.

La venda anticipada d’entrades per a les activitats de pagament s’activarà a principis de maig, tant en línia a amposta.cat/vendaentrades com de forma presencial a l’oficina de Cultura i Festes. Aviat es podrà consultar tota la informació i el programa de la Festa del Mercat.