Gandesa recupera la processó dels bastons mig segle després

El treball de l'associació cultural Tradicions Gandesa ha permés el retorn als carrers de la població de la processó de Dijous Sant

Imatge de la processó de Dijous Sant a Gandesa.
Imatge de la processó de Dijous Sant a Gandesa. | Cedida
Redacció
15 d'abril del 2022
Actualitzat a les 9:44h
Gandesa ha recuperat enguany la processó de Dijous Sant, que des de feia entre 47 i 50 anys que no sortia. Els intents anteriors de recuperar esta manifestació religiosa mai havien aconseguit reeixir, també ho va impedir ara fa dos anys la pandèmia i finalment, este dijous a la nit, el treball de l’Associació cultural Tradicions Gandesa ha permès el retorn als carrers d’esta desfilada religiosa solemne. En este cas, allò que la fa singular és el fet que el ritme del pas ve marcat pels bastons picant a terra, amb l’acompanyament de tres tambors.

El so sincopat d’estos elements trencava anit el silenci nocturn de la capital de la Terra Alta mentre la comitiva acompanyava les peanyes del Sant Crist de la Fontcalda i de la Soledat, totes dos suportades per les espatlles dels portadors. La llum tènue de les espelmes, la silueta negra de les vestes -amb l'hàbit negre també recuperat des de la guerra civil- i la imatge de la “dolorosa” acompanyant la comitiva amb les figures religioses conferien a la marxa un caire especialment commovedor, com correspon a les tradicionals processons la nit de Dijous Sant. El recorregut va seguir l’itinerari que va des de la porta de les processons de l’església, el carrer Miravet, el carrer Santa Anna, la plaça del Comerç i el carrer Major, per tornar a entrar al temple per la porta principal.
 

Dones gandesanes en el paper de Foto: Cedida


Mateu Aubà, membre de l’Associació Tradicions Gandesa, ha explicat que “esta processó va dixar de celebrar-se ara fa entre 47 i 50 anys degut a una reforma de l’Església que va simplificar les tradicions en alguns pobles de Catalunya com el nostre, on el capellà de torn va decidir dixar-la de fer”. Els intents anteriors de recuperar-la no havien reeixit. L’últim ara fa dos anys, en este cas degut a la pandèmia. Però finalment anit va tornar a sortir per la porta de les processons i ho va fer a més amb els bastons, un element particular que s’havia perdut amb la guerra civil, de manera que les processons posteriors abans de la desaparició ja no el portaven. Ara, la gent que ho va voler, va apuntar-se per portar el bastó. “Ens ha sorprès el fet que bastanta gent jove ha volgut implicar-se per recuperar esta tradició”, explica Mateu. Donada la bona acollida, l’associació confia que la processó de Dijous Sant recuperada tindrà continuïtat.
 

Una de les dos peanes, la del Sant Crist de la Fontcalda. Foto: Cedida

 

Imatge aèria de la processó. Foto: Cedida