El PSC Ebre reclama la creació d'una unitat per al tractament dels transtorns de la conducta alimentària

Les consultes ambulatòries per tractar este tipus de patologia han augmentat en un 25% el 2021.“

Una mare amb la seua filla.
Una mare amb la seua filla. | Europa Press (Arxiu ND)
Aguaita.cat
06 d'abril del 2022
Actualitzat a les 16:47h
Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) són un grup de trastorns mentals que es caracteritzen per alteracions del pensament i del comportament en relació amb l'alimentació, el pes o la figura. Les seues conseqüències es produïxen tant en l’àmbit nutricional, biològic, psicològic i social. Es poden desenvolupar patologies físiques importants i, en casos molt extrems, poden arribar a provocar la mort (ja siga per desnutrició com per suïcidi).

Actualment, a la demarcació de les Terres de l'Ebre i Tarragona, l’única unitat especialitzada de Referència de Trastorns de conducta Alimentaris (URTA) està a Reus,  i depèn de l’Institut Pere Mata, donant una atenció amb programes intensius i estructurals a les persones amb TCA. Segons l’Institut Català de la Salut, més de 400.000 persones, principalment joves i adolescents,  presenten algun tipus de TCA arreu de l’Estat Espanyol, una  malaltia que afecta de manera igual a tots els segments de la societat, i a tots els territoris. “Esta malaltia a les Terres de l’Ebre ve a suposar que d’entre 800 i 1000 joves i adolescents la patixen. En este sentit, presentarem mocions als ajuntaments de les Terres de l’Ebre i als Consells Comarcals per reclamar al govern de la Generalitat la creació d’una unitat de tractament de trastorns de conducta alimentària a les Terres de l’Ebre”.

El diagnòstic precoç i la intervenció prematura són primordials, i s’ha associat a un millor pronòstic. Els professionals d’atenció primària tenen un paper clau en la detecció precoç dels TCA. Les característiques d’accessibilitat, i el contacte directe i continuat amb la família fan de les consultes sanitàries un context idoni per identificar comportaments de risc. Però un cop detectat s’ha de derivar la persona a una unitat especialitzada en cas de sospitar la presència d’un trastorn de la conducta alimentària.

Les consultes ambulatòries per tractar este tipus de patologia han augmentat en un 25% el 2021.“La qual cosa fa imprescindible reforçar aquest servei donat que el confinament que hem tingut arran de la pandèmia ha anat augmentant i la millor opció és que es faci a casa nostra”. “No pot ser que les Terres de l’Ebre siguem l’etern oblidat del Govern de la Generalitat. El haver de desplaçar-nos per a ser atesos per professionals especialitzats no ha de ser una opció perquè ens mereixem el mateix tracte que la resta de Catalunya, per això reclamem tenir els mateixos serveis sociosanitaris que la resta de ciutadans. “ declara Manel de la Vega, portaveu ebrenc del PSC al Parlament de Catalunya.