Amposta s’adherix a l’Acord per la Qualitat de l’Aire de Catalunya

El ple ordinari de març dona llum verda a aquest pacte que vol reduir les emissions d’òxid de nitrogen en un 15%

Amposta es compromet a reduir com a mínim un 15% les emissions d’òxid de nitrogen (NOx) i de matèria particulada (PM) generades el 2025
Amposta es compromet a reduir com a mínim un 15% les emissions d’òxid de nitrogen (NOx) i de matèria particulada (PM) generades el 2025 | Cedida
Aguaita.cat
29 de març del 2022
Actualitzat el 01 d'abril a les 12:39h
El ple ordinari del mes de març, celebrat dilluns 28 de març al saló de plens de l’Ajuntament d'Amposta va aprovar l’adhesió del municipi a l’AcordperlaQualitatdel’AiredeCatalunya, impulsat pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu comú de sumar tots els esforços de les administracions públiques locals del país per tal de millorar la qualitat de l’aire i protegir tant la salut de les persones com el medi ambient. Hi van votar a favor els regidors d’EA-ERC, Junts x Amposta i la regidora no adscrita, mentre que el PSC i Som Amposta s’hi van abstenir.

LaregidoradePolítiquesAmbientals, NúriaMarco, va argumentar la necessitat de sumar Amposta a aquest acord per seguir treballant en la preservació del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. "Amb la situació actual d’emergència climàtica, amb els efectes negatius per al medi ambient i per a les persones, hem de prendre consciència de la responsabilitat que tenim les administracions i la ciutadania per revertir la situació", va dir, "per això ens adherim a aquesta acord consensuat amb la majoria de poblacions de més de 20.000 habitants del país, amb un full de ruta per actuar contra les causes que generen contaminació de l’aire". Així, amb l’adhesió a aquest pacte, Amposta es compromet a reduir com a mínim un 15% les emissions d’òxid de nitrogen (NOx) i de matèria particulada (PM) generades el 2025 (en comparació amb les generades l’any 2019), accelerar la millora de la qualitat de l’aire per assolir els nivells recomanats per l’OMS, a donar continuïtat a estratègies coordinades d’informació de sensibilització i d’educació ambiental per implicar la indústria i la ciutadania , a donar suport a la recerca i promoure el coneixement sobre la contaminació atmosfèrica i el seu impacte sobre la salut i a adequar les planificacions i normatives a allò que estableix l’Acord. La regidora també va fer especial èmfasi amb les conegudes zones de baixes emissions, tan polèmiques a Barcelona. "En cada ciutat les treballarem en funció de les característiques i la idiosincràsia del territori", va dir, "i que fem una zona de baixes emissions a Amposta no significa que sigui com la de Barcelona ni que prohibim l’accés a la ciutat a determinats vehicles", va afegir. "L’objectiu final és buscar de quines maneres podem reduir la contaminació afegint i ampliant iniciatives que ja treballem en matèria de mobilitat sostenible i saludable, com la xarxa de carrils bici", clou. 

Sismocions

El ple d’aquest dilluns també va debatre sis mocions. Van tirar endavant, per unanimitat, la moció d’EA-ERC contra la bretxa salarial i les de Junts per Amposta per l’obtenció del segell de ciutat amiga de la infància i Nomenclàtor de carrers amb nom de dones al costat de la Biblioteca. Les que van ser rebutjades van ser la del PSC-CP per afavorir la mobilitat i permeabilitat de l’àrea educativa esportiva d’Amposta (amb els vots a favor del PSC, l’abstenció de Som Amposta, i els vots en contra de Junts per Amposta i EA-ERC. No estava present la regidora no adscrita); la moció de Som Amposta per instar a la Generalitat a estudiar la creació d’una unitat de trastorns alimentaris a les Terres de l’Ebre.- A favor: Junts per Amposta PSC i Som Amposta, en contra: regidora no adscrita, EA-ERC.